Vijf consortia geselecteerd voor laatste ronde Bijlmerbajes

Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam hebben vijf concortia geselecteerd die een definitief plan mogen maken voor de herontwikkeling van het terrein van de vroegere Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg in Amsterdam.

Dit heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken (waar het Rijksvastgoedbedrijf sinds kort onder valt) meegedeeld. De vijf mogen hun visie uitwerken over het ontwikkelen van een nieuwe stadswijk. Zij krijgen tot 1 juni 2017 de tijd om hun definitieve plan te maken en een bod op het terrein doen. De winnaar zal minstens € 60 mln voor het terrein op tafel moeten leggen. In september 2017 wordt bekend wie het terrein mag kopen en ontwikkelen tot stadswijk.

De leidende bedrijven in de vijf consortia zijn (in alfabetische volgorde):

  • ABC Planontwikkeling, Arnhem

  • AM, Utrecht

  • Luchtplaats en Wonam, Amsterdam

  • Roundhill Capital en Rijnboutt, Amsterdam

  • Vastint, Amsterdam

Het terrein van de Bijlmerbajes is eigendom van het Rijk. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Daarin is de kwaliteit van het plan van de koper voor de nieuwe wijk belangrijk. Daarnaast moet de verkoop voor het Rijk op zijn minst € 60 mln opleveren. Een selectiecommissie van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam beslist welk consortium wint. Dat wordt een afweging waarbij de inhoud van het plan en de verkoopprijs een rol spelen.

De uiteindelijke koper kan van het terrein (7,5 hectare) een nieuwe stadswijk maken. Er is ruimte voor 135.000 m² vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70% uit woningen zal bestaan. Te denken valt aan zo’n 1000 woningen of meer.

In de plannen van alle vijf de consortia is sprake van een centrale as van noord naar zuid, met dwarsverbindingen daarop en verbindingen naar de rest van Amsterdam. De woningen zijn gevarieerd: sociale huur, huur in de vrije sector en koop. Er komen woningen voor gezinnen en voor kleine huishoudens. Daarnaast voorzien alle plannen in mogelijkheden voor bedrijvigheid, educatie, recreatie en horeca. In alle plannen zijn groenvoorzieningen (parken en tuinen) en waterpartijen (singels, grachten of vijvers) opgenomen.

Ook is in alle plannen duurzaamheid een belangrijk punt: bijvoorbeeld minimaal energieverbruik, eigen energieopwekking in de wijk, milieuvriendelijke afvalverwerking, hergebruik van sloopmateriaal en het gebruik van duurzame bouwmaterialen met de mogelijkheid van hergebruik op lange termijn (circulair bouwen).

In alle plannen wordt de nieuwe stadswijk autoluw, met parkeervoorzieningen onder de grond, halfverdiept of aan de rand van de wijk. Fietsen, lopen en openbaar vervoer staan voorop.

In alle plannen blijft het huidige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes staan, na een grondige transformatie. In twee van de plannen krijgt ook een van de huidige gevangenistorens een nieuwe functie. In één plan blijven alle zes bestaande gevangenistorens staan en krijgen die nieuwe bestemmingen.

De vijf consortia zijn in concurrentie met elkaar. Alle betrokkenen geven daarom geen verdere informatie over de plannen en het proces.

Laatste nieuws

Evenementen