Winkelhart van Roosendaal wordt compacter

ROOSENDAAL - Het winkelhart van Roosendaal moet compacter worden. De Binnenstadorganisatie, een stichting met onder andere bewoners, winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren, zal het beheer, onderhoud en vergunningverlening gaan doen.

ROOSENDAAL - Het winkelhart van Roosendaal moet compacter worden. De Binnenstadorganisatie, een stichting met onder andere bewoners, winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren, zal het beheer, onderhoud en vergunningverlening gaan doen.

Dat staat in het rapport Hart voor de Binnenstad, dat onder leiding van stedenbouwkundige Riek Bakker is opgesteld door vier marktpartijen, in opdracht van de gemeente. Het bestuur legt het initiatief bij de markt en zal een stimulerende en faciliterende rol spelen.

De winkelleegstand in het centrum van Roosendaal is opgelopen tot 19% (14.000 m²) en het aantal bezoekers is de afgelopen jaren gedaald van 170.000 tot 150.000 per week. Dat noopt tot drastisch ingrijpen. Tegelijk wordt outletcenter Rosada, dat in 2012 gekocht werd door de Engelse investment manager Resulotion, uitgebreid met 7200 m². De lokale ondernemers procederen nog tegen de vergunning, die inmiddels is afgegeven

Vastgoedbeleggers en lokale investeerders zijn bereid € 75 mln tot € 100 mln te investeren in hun bezit, mits de markt het kan opnemen. De gemeente reserveert de komende vijf jaar een bedrag van € 2,5 mln voor stedelijke vernieuwing en met een betere parkeerexploitatie moet nog eens € 4 mln beschikbaar komen.
De reguliere budgetten voor onderhoud, openbare ruimte, veiligheid en vergunningen moeten overgaan naar de Binnenstadsorganisatie.

De winkels worden geconcenteerd in het gebied van de Markt, Nieuwe Markt, Tussen de Markten, Passage, Roselaar, Biggelaar en Tongerloplein. De Nieuwe Markt wordt heringericht en tussen De Passage en de V&D wordt nieuw winkeloppervlakte toegevoegd.

De slimme binnenstad wordt compacter in omvang, maar krijgt ook meer uitstraling. Dat wordt bereikt door op de juiste plekken ruimtes toe te voegen en bepaalde plekken juist een andere invulling te geven.
De beleving van de binnenstad wordt vergroot door een professionele exploitatie van evenementen en het toepassen van technologie. Roosendaal doet mee aan een experiment, samen met Almere en Vught.

Aan het rapport hebben meegewerkt René Vierkant, directeur winkelbeleggingen van Syntrus Achmea, John Vos, directeur vastgoed van Blokker, Wouter van de Braak, development manager bij Wereldhave en Leonie van Gorp van Collectief Roosendaal.

Wereldhave en Syntrus Achmea hebben beiden ook vastgoedbezit in de Brabantse stad. Wereldhave bezit het merendeel van de Roselaar (12.000 m²) en Syntrus Achmea is eigenaar van de Biggelaar, het V&D-pand en de Albert Heijnwinkel in de Roselaar.

In een interview in BN De Stem zegt Vierkant dat Syntrus Achmea niet veel kan investeren in de Biggelaar. Als er een goed bod komt zou de belegger het met leegstand kampende winkelcentrum het liefst afstoten. Dat neemt niet weg dat Vierkant wel actief meedoet met het Binnenstadsplan.