Vijfjarenplan voor aangekochte Corio-portefeuille

AMSTERDAM - De koper van de tien Nederlandse winkelpanden van Corio heeft voorlopig een vijfjarenplan met de Nederlandse portefeuille. Ofwel: aankopen, optimaliseren en eventueel doorverkopen. Sectie5 Investments heeft het beheer van de panden in handen.

AMSTERDAM - De koper van de tien Nederlandse winkelpanden van Corio heeft voorlopig een vijfjarenplan met de Nederlandse portefeuille. Ofwel: aankopen, optimaliseren en eventueel doorverkopen. Sectie5 Investments heeft het beheer van de panden in handen.

Door Elvan Bayraktaroglu

Corio heeft een portefeuille van winkelcentra in Nederland verkocht aan een joint venture van de Amerikaanse durfkapitalist Mount Kellett Capital Management en Sectie5 Investments. Sectie5 Investments is als equitypartner ingestapt en zal het asset en property management van de portefeuille doen.

Over de equity-verhouding doet Jeroen van Valen, een van de directeuren bij Sectie5 Investments, geen uitspraken. Wel is hij zeer tevreden over de deal: ‘Ik kan wel zeggen dat we de portefeuille voor een interessante prijs hebben overgenomen. De winkelcentra zijn redelijk tot goed verhuurd. Per winkelcentrum zullen we kijken hoe we gaan optimaliseren, welke huurders er eventueel nog bij kunnen.’

Sectie5 Investments structureert winkelfondsen voor zowel de particuliere als institutionele belegger. Mount Kellett Capital Management is een Amerikaans investeringsbedrijf, opgericht door twee voormalige Goldman Sachs-partners die met name geïnteresseerd zijn in het opkopen van schuldpapieren en die markten afstruinen naar portefeuilles die tegen bodemprijzen worden aangeboden. ‘Het bedrijf was op zoek naar een lokale speler op de Nederlandse markt die gespecialiseerd is in winkelvastgoed. Zodoende zijn wij met elkaar in contact gekomen. Sectie5 Investments was betrokken bij het verkoopproces en de due diligence. De joint venture heeft een looptijd van ongeveer vijf jaar’, zegt Van Valen.

De joint venture heeft de volgende winkelcentra van Corio overgenomen:
Aarhof (Alphen aan den Rijn, 9.400 m²)
Reigersbos (Amsterdam, 12.500 m²)
Slangenburg (Dordrecht, 1.500 m²)
De Hovel (Goirle, 5.400 m²)
Corio Center (Heerlen, 18.400 m²)
Meubelplein (Leiderdorp, 13.800 m²)
Kopspijker/Stadsplein/Kolkplein (Spijkenisse, 17.700 m²)
Kerkstraat (Tegelen, 2.800 m²)
City Passage (Veldhoven, 7.400 m²)
Belcour (Zeist, 6.900 m²)
Totaal: 95.800 m²

Een elfde winkelcentrum in Frankrijk (Les Portes de Cheuvreuse, 25.000 m2 in Coigniéres) is door Corio verkocht aan een andere belegger. Voor alle winkelcentra samen kreeg Corio een totaalbedrag van € 213 mln. Corio verkocht de portefeuille 27% onder de boekwaarde van 30 juni 2013.