Voormalig Scheringa Museum gaat onder de hamer

Het nooit volledig afgebouwde Scheringa Museum in Opmeer gaat op 22 september onder de hamer.

Het nooit volledig afgebouwde Scheringa Museum in Opmeer gaat op 22 september onder de hamer.

Het is een van de laatste objecten uit de failliete boedel van DSB bank. In het Scheringa Museum voor Realisme zou de collectie realistische schilderijen van Dirk Scheringa ondergebracht worden. Die werd tentoongesteld in een voormalige huishoudschool in het Noord-Hollandse Spanbroek. In 2009 gingen echter de bank en ook het museum failliet.
De multimiljonair Hans Melchers nam in 2012 het gros van de collectie, zo'n 1000 van de 1200 schilderijen, over van de schuldeisers. Ze zijn nu te bewonderen in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, in de Achterhoek.

Het door Herman Zeinstra ontworpen museumgebouw staat sinds 2009 leeg. De curator Marcel Groenewegen heeft eerst geprobeerd het onderhands te verkopen. Plannen voor een Agri-, Food- & Science-center en onderwijscentrum met bibliotheek bleken niet haalbaar. Het complex van 37.200 m² telt 44 zalen.

De bouwer van het pand in Opmeer, Midreth, ging in 2011 ook failliet. Midreth was tevens de aannemer van het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Ziggo Dome. Een deel van het bouwbedrijf is daarna overgenomen door VolkerWessels.

Het Scheringa Museum voor Realisme wordt online geveild. 'Met het aanbieden van dit object middels een online veiling wordt een groot koperspubliek bereikt, zowel nationaal als internationaal', aldus Richard Dieteren van BOG Auctions. 'Eerst kan er per opbod worden geboden, daarna is er de mogelijkheid om eenmalig per afslag te bieden.'
De veiling wordt begeleid door veilingnotaris CMS Derks Star Busmann uit Amsterdam.