Voormalig pandjesbaas en eigenaar van de beruchte camping Fort Oranje Cees Engel is overleden. Dit heeft Jeroen Pols, huisjurist van de familie Engel, via Twitter bekend gemaakt. Cees was de vader van Willem Engel, Neerlands bekendste criticaster van het coronabeleid.
De Krottenkoning van Rotterdam, Cees Engel (1944) beschouwde het altijd als een geuzentitel. Het was immers die professie die hem in 2007 financieel onafhankelijk maakte toen de gemeente Rotterdam hem voor 13 miljoen euro 'verloste' van zijn laatste 110 woningen plus een paar bedrijfspanden in de Maasstad. Overigens niet zonder de voorwaarde van de gemeente dat Engel zich nooit meer in Rotterdam met vastgoed mocht bezig houden.
De gewezen biochemicus begon in zijn studententijd al met opkopen en opknappen van pandjes. Na zijn studententijd werkt hij in de jaren 70 bij de voormalige Van Nelle-fabriek aan de smaak van de toentertijd populaire Saroma en Bourbon kloptoetjes. Ondertussen groeit zijn vastgoedbezit gestaag door; op het hoogtpunt bezit Engel meer dan 1.000 woningen.
Dat wordt in de jaren 90 een probleem als de gemeente een antwoord moet vinden op de spiraal van drugsoverlast, geweld en verpaupering in Rotterdam-West. Engel bezit hoofdzakelijk woningen in dit stadsdeel die hij verhuurt aan mensen die volgens hem niet op een andere manier aan woonruimte kunnen komen, onder wie (illegale) arbeidsmigranten. Engel en de gemeente vinden elkaar talrijke keren bij de rechtbank als er weer eens een wordt gesteggeld over de erbarmelijke staat van de woningen en de slechte leefomstandigheden van de bewoners. De uitkomst is steevast dezelfde: met frisse tegenzin verrichten Cees en zijn zoon Jan wat aapassingen waarna de juridische dans gewoon weer verder gaat.
Het is zeker niet de de eerste keer dat Engel via de rechter zijn gelijk probeert te halen. As sinds zijn militiaire dienst voert de biochemicus een proces tegen de staat over onveroorloofde afwezigheid. En jawel, in 1976 krijg Engel alsnog gelijk bij de Hoge Raad: het Engel Arrest is geboren.
Echt landelijke faam krijgt hij als hij na zijn Rotterdamse vastgoedavonturen eigenaar wordt van Fort Oranje, een camping in het Brabantse Rijsbergen die hij overneemt van een Rotterdamse seksclubeigenaar. De camping, ooit een popualire gezinscamping, verwordt ook tot een bonte verzameling van veelal permanente bewoners waarbij sprake is van achterstallig onderhoud en illegale activiteiten. Engel houdt zich altijd op het standpunt dat een deel van zijn bewoners nota bene door instellingen en gemeenten als woonoptie wordt voorgehouden. Onder de titel 'Fort Oranje, camping of krottenwijk' maakt SBS 6 er een real life serie over.
Mede aangevuurd door alle commotie die de media-aandacht oplevert besluit de gemeente Zundert de camping in 2017 te sluiten en te ontruimen. Het levert tot de dag vandaag een juridisch strijd op tussen Cees en Jan (nog altijd de eigenaren) enerzijds en de gemeente Zundert aan de andere kant. Volgens de familie Engel is de camping onrechtmatig gesloten en zijn de caravans en chalets daarna onrechtmatig goeddeels allemaal vernietitigd en wil ze deze vergoed zien. De gemeente Zundert claimt op haar beurt de kosten voor de ontruiming en het beheer.
De sluiting van Fort Oranje betekent het einde van de vastgoedavonturen van Cees Engel. Zoon Jan is nog wel actief in stenen: hij bezit samen met huisjurist Jeroen Pols een groot deel van de panden in de rose buurt in het Duitse Bremerhaven.
Door de coronacrisis komt een nieuwe rebelse telg van de familie Engel in de spotlight. Willem Engel, gewezen farmacoloog en dansschoolhouder in Rotterdam wordt aanvoerder van Viruswaarheid, de nationale en meest prominente beweging tegen de coronamaatregelen van het kabinet Rutte. Ook Willem schuwt de rechtbank niet en zat dit jaar zelfs enkele weken vast op verdenking van opruiing.
Bij het overlijden van Cees Engel heeft Pols al aangekondigd dat de strijd om Fort Oranje doorgaat.