Van de hoofdredacteur: Engelen in de verkiezingscampagne

Misschien hebt u wel iets op met die dwarse ‘David’ Engel, die met zijn rechterhand Jeroen Pols won van ‘Goliath’ Grapperhaus.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021

Misschien weet u dan niet dat vader Cees Engel, geassisteerd door dezelfde Pols, voorkomt in het hoofdstuk ‘Malafide activiteiten in de vastgoedsector’, een verkenning van de Erasmus Universiteit.

Daarin staat hoe Engel senior na zijn promotie arbeidsongeschikt wordt en zint op wraak op de maatschappij. Samen met Pols en zijn zonen ontwikkelt hij een strategie: koop in achterstandsbuurten panden en verhuur die eventueel via stromannen aan kansarmen. Zorg dat huurder en verhuurder niets van elkaar weten, zodat verkrotting, drugs en prostitutie niet zijn te herleiden. Steek geen tijd in onderhoud, maar in juridische procedures om bij overheden zand in de raderen te strooien. Rotterdam is er jaren druk mee, ook nadat Engel is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf wegens deelname aan een criminele organisatie. Ook Pols krijgt een veroordeling.

Nadat wethouder Karakus in 2007 Engel cs. uit de stad heeft verbannen – kosten € 14 mln – vervolgt Engel in Brabant zijn hobby verkrotten bij camping Fort Oranje. Volgens de gemeente is het fort een vrijplaats voor criminelen. Opnieuw hetzelfde ritueel met Engel en Pols: samen met zoon Jan strooit vader Cees de media zand in de ogen door zich niet als miljonairs, maar als verongelijkte daklozen te positioneren.

Zoon Willem is net als pa mislukt in de wetenschap. Hij breekt zijn promotie-onderzoek biofarmacie af. Als dansschoolhouder begint hij ‘Viruswaarheid’. Het vervolg is bekend. Deze Engel wint met Pols een kort geding tegen de staat over de avondklok. De veroordeelde amateur-advocaat Pols kreeg zijn ‘finest moment’ met een overwinning op Grapperhaus, de voormalig leider van top-advocatenkantoor Allen & Overy. Ferd ontdekte al eerder dat ‘minister’ niet een ander woord is voor regeringsleider, maar uit het Latijn is afgeleid van het woord ‘dienaar’.

De David/Goliath-voorstelling houdt geen rekening met de schade die Pols en de Engelen hebben aangericht in Rotterdam en Brabant én voor andere woningverhuurders. Zij kunnen het imago van ‘krottenkoningen’ maar niet van zich afschudden. Mede door dit imago zijn woningverhuurders aangeschoten wild. In de bijgevoegde PropertyNL TaxSpecial leest u over de fiscale benadeling. Ook minister Ollongren gaf dezer dagen een demonstratie van het prijsschieten, door met steun van een opportunistische VVD toch de huren te bevriezen. Het is mede door deze familie Engel moeilijk uit te leggen dat je de woningmarkt treft wanneer je goede beleggers wegjaagt.