Drechtsteden tegen trend in: huizenprijzen stijgen

De Drechtsteden lijken de trend van dalende woningprijzen te weerstaan, zo blijkt uit de recente woningmarktanalyse van Ortec Finance. Hardinxveld-Giessendam, Dordrecht en Sliedrecht voeren de top 3 aan van gemeenten in Nederland waar huizen in mei iets duurder werden.

Het is een verrassend lijstje, stelt Ortec Finance, aangezien de woningprijzen in de provincie Zuid-Holland in de maand mei over de gehele linie daalden. Op nummer 3 staat Sliedrecht met een prijsstijging van 1,09% ten opzichte van april. Dordrecht neemt de tweede plaats in met 1,13% en Hardinxveld-Giessendam voert de lijst aan met een prijsstijging van 1,14%. De drie gemeenten zijn alle onderdeel van de regio Drechtsteden, die verder uit Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht. Papendrecht en Zwijndrecht bestaat.

Grootste daling

In mei 2023 waren de huizenprijzen in Nederland gemiddeld 0,11% lager dan in april. Op jaarbasis daalden de prijzen eveneens: de gemiddelde huizenprijs lag in mei 5,87% onder die van mei 2022. De gemeente met de grootste daling in mei ten opzichte van april was Eemsdelta (Delfzijl en omgeving), waar de huizenprijzen 1,21% daalden. Nummer 2 was de Overijsselse gemeente Hof van Twente met een prijsdaling van 1,01%. De Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland stond derde, hier ging de huizenprijs gemiddeld 1% omlaag.

Aantal transacties trekt aan

In april telde Ortec Finance bijna 13.000 woningtransacties. De maand ervoor waren dat er 2.000 meer, net als in april 2022. Ook in februari werden er aanzienlijk minder woningen verkocht dan normaal die maand. Met 15.000 was het aantal geregistreerde woningtransacties in mei niet alleen vergelijkbaar met dat van mei 2022, maar ook fors groter dan in april. Daarmee lijkt het aantal woningtransacties terug op niveau.