RERQ: Onderzoek naar hoogte kantoorhuren

In de juni-editie van de Real Estate Quarterly is veel aandacht voor de factoren die hoogte van kantoorhuren bepalen.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 26 mei 2017

Rick van Hees, Han Olden en Bart Louw komen met een artikel over kantoorhuren. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van mobiliteit en agglomeratievoordelen op de huurprijzen van kantoren in Nederland. Om de hoge leegstandspercentages op de Nederlandse kantorenmarkt (Planbureau voor de Leefomgeving, PBL, 2015) te kunnen terugdringen, is het namelijk van belang om meer inzicht te krijgen in de factoren die de waarde van een kantoor kunnen beïnvloeden.

De heersende opvatting in trendrapporten en wetenschappelijke publicaties is dat de bereikbaarheid van kantoren met de auto en het openbaar vervoer van zeer grote invloed is op de huurprijs van kantoren. Er zijn echter ook enkele onderzoeken die geen bewijzen vinden voor positieve effecten van autobereikbaarheid. Met dit artikel voeren de auteurs meer bewijs aan voor de stelling dat vooral kantoorlocaties in de grotere steden, waar sprake is van een hoog opleidingsniveau en een goede OV-bereikbaarheid, de hoogste huren laten zien.

 

Internationale verbondenheid

Justin Braam schrijft een artikel over zijn onderzoek naar kantoorhuren op Schiphol. In dit onderzoek is internationale verbondenheid als uitgangspunt genomen en dan specifiek de invloed ervan op de waarde van kantoorlocaties. Hierbij is aansluiting gezocht bij de actuele theorieën over ruimtelijke netwerken, waarbij geldt dat, ook bij toenemende globalisering, face-to-face contact van essentieel belang blijft, ondanks of misschien wel juist door de opkomst van internet. Luchtvaart biedt veruit de snelste manier om wereldwijd face-to-face contact te hebben. De plek in Nederland die zich hierbij het meest manifesteert als het epicentrum naar de rest van de wereld is de luchthaven Schiphol. Dit heeft geresulteerd in de volgende vraagstelling van Braam: ‘In hoeverre wordt de waarde van een kantoorlocatie bepaald door zijn ligging ten opzichte van Schiphol?’

Minou Weijs-Perrée en Rianne Appel van de TU Eindhoven schrijven een artikel over Kennisdelen en netwerken in bedrijfsverzamelgebouwen. Creatieve residenties zijn bedrijfsverzamelgebouwen die niet alleen kantoorruimte aanbieden. Ze richten zich op kleine bedrijven en ondernemers in de creatieve sector en worden actief gemanaged om samenwerking en interactie te stimuleren en daarmee een werkomgeving aan te bieden die extra kansen biedt om als ondernemer of onderneming succesvol te zijn in de sector. De TUe doet onderzoek waar in die gebouwen de netwerkfunctie en het kennisdelen goed van de grond komt en wat de reden is voor succes of falen.

 

Dynamiek in woningmarkten

Marck Francke en Martijn Dröes publiceren over de relatie tussen prijzen en transactievolumes in Europese woningmarkten. Uit hun onderzoek blijkt dat prijzen en de dynamiek in woningmarkten sterk zijn gecorreleerd.

Francke is hoogleraar Real Estate Valuation aan de Universiteit van Amsterdam. Francke’s onderzoek heeft betrekking op vastgoedmarkten, zowel woning- als commerciële vastgoedmarkten. Dröes is werkzaam bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Beiden doen onderzoek op het gebied van geautomatiseerde waarderingsmodellen.