Zorginstellingen zien huur stijgen, geïndexeerd op basis van inflatie

Veel huurcontracten van zorginstellingen voorzien in een jaarlijkse huurindexatie volgens CPI (Consumenten Prijs Index, oftewel inflatie), waardoor de huurprijsverhoging in juli 2022 op kon lopen tot 9,7%.

De hoge inflatie waar Nederland momenteel mee te maken heeft, heeft daarom grote consequenties voor zorginstellingen die woonzorgcomplexen van beleggers of corporaties huren. Uit een recente rondgang van Capital Value onder zorgvastgoedbeleggers blijkt dat circa twee derde van de verhuurders een dergelijke verhoging heeft doorgevoerd, maar dat zij wel vaak openstaan voor een gesprek met de huurder over de voorwaarden waaronder dat gebeurt.

De huurverhoging is een moeilijk punt voor zorginstellingen, die hun wettelijke vergoeding voor huisvesting vanaf 2024 relatief zien dalen. De indexatie staat daarom ter discussie. Heronderhandelen over het huurcontract kan voor verhuurders en zorginstellingen een passende oplossing zijn en tegelijkertijd nieuwe kansen bieden.

De huurindexaties komen voor veel zorginstellingen op een ongelegen moment, omdat zij de gestegen huurkosten niet op korte termijn kunnen compenseren met hogere opbrengsten. Intramurale zorginstellingen moeten de kosten voor huisvesting betalen vanuit het Normatieve Huisvestingscomponent (NHC), een onderdeel van hun totale tarief. De hoogte van deze NHC en de jaarlijkse verhoging worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Deze heeft de hoogte van de normatieve rente van de NHC per 1 januari 2024 verlaagd van 4,65% naar 4,03% van het totale tarief van zorginstellingen. Daarnaast is de jaarlijkse indexatie van het NHC vastgesteld op 2,5%. Zorginstellingen ervaren daarom druk van twee kanten: de huren zijn verhoogd terwijl de vergoedingen waaruit deze huur wordt betaald worden beperkt en de groei ver onder de huidige CPI ligt. Daar staat tegenover dat huurcontracten in de zorgmarkt vaak langlopend zijn (15 jaar of zelfs meer). Binnen deze periode zouden de uitschieters van de indexatie gemiddeld genomen afgevlakt moeten worden met de overige jaren.

Gedurende de periode 2019 tot 2021, toen het CPI gemiddeld tussen 1,28% en 2,68% uitkwam, vormden deze indexaties geen probleem. Met de hoge inflatie van dit voorjaar, die in maart al tot 9,7% gestegen was, hebben zorginstellingen te maken gekregen met een forse huurindexatie. Capital Value onderzocht in een recente rondgang onder vastgoedeigenaren in welke mate zij de contractuele indexatie met CPI door gingen voeren. Van de verhuurders die werden ondervraagd gaf twee derde aan alle of het merendeel van hun huurprijzen met CPI te hebben geïndexeerd. Slechts drie verhuurders gaven aan in alle gevallen met minder dan CPI te hebben geïndexeerd.