Victory Advisors lanceert Icon

Victory Advisors heeft de nieuwe vastgoedonderneming Icon gelanceerd. De portefeuille, met onder andere Atrium op de Zuidas, omvat 220.000 m² en heeft een waarde van € 700 mln.

Victory Advisors heeft de nieuwe vastgoedonderneming Icon gelanceerd. De portefeuille, met onder andere Atrium op de Zuidas, omvat 220.000 m² en heeft een waarde van € 700 mln.

Icon richt zich op 'prime en core' kantoorgebouwen in de Benelux, met name in Amsterdam en Brussel. Van de portefeuille wordt 72% aangemerkt als prime en 28% als core. Het vastgoedbedrijf wil nog meer van dit soort panden kopen en het beleggingsvolume moet de komende twee jaar groeien tot € 1 mrd.
Een van de belangrijkste bezittingen is het Atrium gebouw op de Zuidas. Het 35.000 m² grote gebouw wordt volledig gerenoveerd en Icon bouwt twee nieuwbouw torens van in totaal 22.000 m².

Voormalig Blackstone directeur
Victory Advisors is een private equity firma, opgericht door de voormalige Blackstone managing director Erik Moresco. Hij belegt voor institutionele partijen en private familiefondsen. In 2010 richtte hij het Victory European Real Estate Fund I op, voor investeringen in de Benelux. De onderneming heeft de afgelopen paar jaar nog meer vastgoed gekocht dan wat nu in Icon is ondergebracht. De huurinkomsten van de panden in Icon zijn volgens de belegger met bijna een derde gestegen, de leegstand is aanzienlijk verlaagd en de gemiddelde duur van de huurcontracten is verdubbeld.

Nederlandse markt veert op
Icon ziet het licht op een moment dat het beleggingsvolume van commercieel onroerend goed in de Benelux een recordhoogte heeft bereikt. Investeerders worden aangetrokken door de aantrekkelijke prijzen, zeker in vergelijking met de belangrijkste markten in Europa, zoals Londen, Parijs en Frankfurt. Door de dynamiek wordt het economisch herstel in de Benelux bevorderd. Uit onderzoek van JLL is het investeringsvolume hier met 70% gestegen, een bijna drie keer grotere stijging dan het Europese gemiddelde. Prime yields in de Benelux liggen rond 5,5%, terwijl die van 'trophy' locaties' in Zurich, Paris, London en München op 3.75% liggen en de meer risicovolle gebieden op 5.2%.
Volgens Icon is de Nederlandse markt sterk opgeveerd. Een aantal jaar geleden liep die nog zwaar achter, maar nu schiet de bezettingsgraad van goede gebouwen op de juiste locaties omhoog.