Vernieuwde Rijn IJssel Vakschool Wageningen

Op 20 augustus heeft bouwbedrijf Van Wijnen de vernieuwde Vakschool aan de Marijkeweg in Wageningen opgeleverd. 

Op 26 augustus starten de bijna 800 studenten het schooljaar in hun nieuwe school. De nieuwe lesomgeving is – meer nog dan voor de (ver)nieuwbouw – volledig geïntegreerd in de praktijk. Op verschillende momenten tijdens het bouwproces, dat ruim een jaar in beslag nam, werd docenten en studenten gevraagd om hun input te geven over indeling, inrichting en infrastructuur.

Projectleider Arie Vlot van Van Wijnen: ‘Alleen een vakleerkracht kan bedenken hoe een praktijklokaal zo goed mogelijk wordt ingericht, daar zijn geen standaardoplossingen voor.’ Het bestaande onderwijsgebouw (4300 m²) is vernieuwd, daarnaast is er sprake van uitbreiding (2700 m²). Voor het ontwerp is architect Ytzen Tamminga van Buro SBH uit Arnhem aangetrokken en voor het interieur tekende interieurarchitect Ex Interiors Nieuwegein.

Duurzaamheid in de praktijk
Het uitgangspunt van de plannen was om zo duurzaam mogelijk te werken. Er is daarom voor gekozen om het oude pand slechts deels te slopen en de nieuwbouw te integreren in het bestaande gebouw. Daarbij is er zo gewerkt dat afval tot een minimum beperkt werd en zoveel mogelijk materialen opnieuw konden worden ingezet. Bovendien is er goed nagedacht over energieverbruik. Het warmteterugwinsysteem waarvoor gekozen is, gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen. Op het dak werden 644 zonnepanelen geplaatst om zelf energie te kunnen winnen.

Overige bedrijven waarmee Rijn IJssel samenwerkte, waren installatiebedrijf Linthorst Techniek uit Apeldoorn en Abcnova voor de bouwbegeleiding.