Verkoopvolume detailhandel in augustus opnieuw procenten lager

De detailhandel heeft in augustus 5,9% meer omgezet dan in augustus 2022, meldt het CBS, maar het verkoopvolume lag 2,1% lager.

De omzet van de foodsector groeide met 6,3% en de omzet van de non-foodsector met 4,3%. Online is 3,6% meer omgezet dan een jaar eerder. De omzetcijfers houden geen rekening met inflatie.

Volume non-foodwinkels 2,5% lager

De omzet van de non-foodwinkels groeide in augustus 2023 met 4,3%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,5% lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen, de kledingwinkels, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in augustus meer omgezet dan in augustus 2022. Daarentegen hebben de winkels in recreatie-artikelen en de winkels in consumentenelektronica in augustus minder omgezet.

Volume winkels in voedingsmiddelen 3,2% lager

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 6,3 procent meer omzet behaald dan in augustus 2022. Het verkoopvolume was 3,2 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 6,7 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,0 procent hoger.

Online 3,6 procent meer omgezet

De online omzet was in augustus 3,6 procent hoger dan in augustus 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,2 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 2,6 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in augustus 2023 hoger dan in augustus 2022. De online omzet van de kledingwinkels, de winkels in overige non-foodartikelen en de winkels in consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder.