Verhuurders onzeker door eliminatie Saturn

De strategische heroriëntatie van elektronicaketen Media Markt/Saturn krijgt een steeds grotere impact op de Nederlandse winkelmarkt.

De strategische heroriëntatie van elektronicaketen Media Markt/Saturn krijgt een steeds grotere impact op de Nederlandse winkelmarkt.

Zo is voor ontwikkelaar MAB Development onduidelijk wat gaat gebeuren met de liefst 10.000 m² retail in het project Cool63 aan de Rotterdamse Coolsingel, waar Saturn een flagshipstore zou vestigen.

Die Saturn komt er zeker niet, zo zei eind augustus een woordvoerder van de elektronicaketen tegen dagblad Metro. MAB is zeker niet de enige vastgoedpartij in Nederland die in onzekerheid zit over de toekomst van deze belangrijke huurder. Ook elders in de regio Rotterdam wil Media Markt/Saturn af van eerder gemaakte afspraken. Verhuurder Sectie5 Investments spande een kort geding over het sluiten van de Saturn-vestiging in Winkelhart Spijkenisse. Sectie5, dat het winkelcentrum begin dit jaar kocht van Corio, heeft er bezwaar tegen dat een belangrijke trekker voor het winkelcentrum voortijdig vertrekt.

Mediamarkt/Saturn vindt dat er te veel leegstand is in het winkelcentrum en beroept zich op een bepaling hierover in het huurcontract. Maandag diende het kort geding, waarvan de uitspraak over een week wordt verwacht.

Blij met dé trekker
Het project Cool63 aan de Coolsingel met woningen, winkels en horeca wordt begin volgend jaar door MAB opgeleverd. Bij de start bouw, in 2013, waren ontwikkelaar en gemeente Rotterdam nog heel blij met de komst van Saturn als dé trekker - 10.000 m² van de 14.000 m² beschikbare winkelruimte werd aan de elektronicaketen verhuurd.
Hoewel er een getekend huurcontract ligt, is de strategische herorientatie van Media Markt/Saturn een domper voor MAB Development. Zonder een duurzame invulling van de winkelruimte is het project niet te verkopen voor een goede prijs. Cool63 ligt in het centrum van Rotterdam, recht tegenover het monumentale stadhuis en in het project worden 14.000 m² retail en horeca, 5000 m² kantoren en 15 woningen gerealiseerd.

Radicaal
De koerswijziging die moederbedrijf Metro heeft ingezet is radicaal. Deze zomer liet Metro weten uiteindelijk eind september te stoppen met de Saturn-winkels in Nederland. De keten met 13 vestigingen gaat op in het succesvollere Media Markt, dat 32 Nederlandse winkels heeft.
Maar ook bij Media Markt is van alles aan de gang. Het afgelopen decennium was Media Markt/Saturn dé trekker voor veel winkelprojecten en werden in Europa vele filialen geopend van vele duizenden m² groot. De Saturn-winkel in Cool63 had een van de grootste flagshipstores in Europa moeten worden.

Inmiddels zien we echter een radicale omslag in het beleid voor heel grote winkels, niet alleen in de elektronicabranche met toonaangevende merken als Mediamarkt/Saturn en FNAC, maar ook bij hypermarkten (levensmiddelen). Deze partijen geven ruimte terug, omdat ze naar een andere verhouding willen tussen hun online en fysieke winkel. Het business model van álle produkten in een enorme fysieke winkel wordt verlaten. Zo zien vastgoedeigenaren overal in Europa dat Metro zijn elektronicawinkels qua metrage enorm terugbrengt, soms meer dan halveert.

Afstoten of naar de beurs
Veelzeggend is dat Metro deze zomer ook aankondigde te overwegen de tak voor consumentenelektronica af te stoten of naar de beurs te brengen. Zakenbank Morgan Stanley is ingeschakeld om de toekomst van Media-Saturn te onderzoeken. Analisten menen dat er nog steeds een toekomst kan zijn voor de elektronicawinkels. Consumenten zijn nog steeds bereid om naar een winkel te gaan om camera’s en laptops met elkaar te vergelijken. Maar de grootte van de huidige winkels moet radicaal terug en een krachtige combinatie met e-commerce is essentieel.