Veel meer én grotere datacenters in Nederland nodig

De massale inzet van AI zorgt ervoor dat er meer en grotere datacenters moeten worden gebouwd, stelt adviesbureau Bain & Company in een recent onderzoeksrapport.

Het rekenvermogen om alle AI-toepassingen te laten draaien wordt steeds verder uitgebreid. Daarmee groeit ook de behoefte aan datacenters. Een standaardcomplex is echter niet voldoende, weet het Amerikaanse Bain & Company, alleen met ‘hyperscalers’ -megadatacenters- kan het lerend vermogen van AI optimaal worden benut.

Bain & Company geeft aan dat de volgende generatie datacenters vijf keer zo groot moeten zijn als de huidige. Door die schaalvergroting lopen de kosten per datacenter op van $ 1 tot $ 4 mrd naar $ 10 tot $ 25 mrd. Het adviesbureau schat in dat de ’werklast’ van kunstmatige intelligentie tot 2027 tot 35% per jaar kan groeien.

Datahonger

Vastgoedadviseur Savills gaf aan het begin van de zomer al aan dat de datahonger van bedrijven en consumenten de in aanbouw zijnde datacenters ruimschoots overstijgt. Er worden de komende vier jaar 94 datacenters in Europa opgeleverd, goed voor een extra vermogen van 2800 MW. In 2027 is de vraag volgens de vastgoedadviseur echter verdrievoudigd, waardoor datacenters in totaal 22.700 MW moeten leveren.

De locatie van datacenters valt of staat met de beschikbaarheid van elektriciteit en koelwater. Ook niet iedereen zit op een datacenter in zijn nabijheid te wachten. In Zeewolde zag Facebook-moeder Meta na tegenstand van bewoners en lokale politiek van de bouw van een hyperscaler af.

Succes in Groningen

In de provincie Groningen hebben de techgiganten meer succes. Google begon eind 2023 met de voorbereidingen voor de bouw van een datacenter op industrieterrein Hoogebrug 3 in Winschoten. Het bedrijf kocht daarvoor een stuk grond van 15 hectare, wat de gemeente Oldambt naar verluid € 3 mln opleverde. De totale investering in het datacenter, dat een satelliet van de Google-hyperscaler in de Eemshaven moet worden, komt uit op € 600 mln.

De techreus start daarnaast met de bouw van een nieuw datacomplex op een industrieterrein op vijf kilometer van de stad Groningen. Ook deze blokkendoos wordt een dependance van de locatie in de Eemshaven. Google heeft de afgelopen tien jaar € 3,8 mrd geïnvesteerd in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland.