Vastgoedbeleggers dagen de staat voor de rechter

De behandeling van de massaclaim van Stichting Fair Huur voor verhuurders tegen de overheid, is vandaag gestart bij de rechtbank. 

De Amsterdamse vastgoedbeleggers Toon Mans (58) en Martin Veldhuijzen (64) maken ook onderdeel uit van deze massaclaim. In het FD doen zij voor één keer het woord over hun juridische strijd, weliswaar onherkenbaar in beeld gebracht.  

Beide beleggers  bouwden de afgelopen decennia een omvangrijke woningportefeuille op. Het bezorgde hun in 2017 een notering in de lijst met grootste Amsterdamse particuliere vastgoedbezitters, die werd gepubliceerd door het Parool. Met zijn ongeveer zeshonderd woningen werd Veldhuijzen toen zelfs gezien als grootste particuliere woningbezitter van de stad.

Sinds de publicatie van die lijst zijn beide verhuurders extra voorzichtig geworden. ‘Wij krijgen zoveel rare hatemail omdat de beeldvorming in de pers en de politiek bijzonder negatief is naar particuliere huizenbezitters’, zegt Mans in de krant. ‘Mensen zijn er opgewonden over en je krijgt heel agressieve reacties. Ik wil daar geen last van krijgen, want ik heb ook gewoon een gezin.’ Veldhuijzen voegt daar aan toe: ‘Er zijn stukken geschreven waarin staat: als we die man vermoorden, komen er meteen een heleboel woningen beschikbaar voor mensen. Alsof ik zelf in alles woon.’

Massaclaim

Toch doorbreekt Veldhuijzen, samen met Mans, nu het stilzwijgen. Hun toekomst als verhuurder staat naar eigen zeggen op de tocht. Volgens de vastgoedbeleggers is het huurbeleid van het kabinet in strijd met het eigendomsrecht en berokkent het hen enorme schade. Mocht de rechter hen in de claimzaak in het gelijk stellen, dan volgt een schadeclaim die kan oplopen tot ‘miljoenen euro’s’, zei Mans eerder. De exacte schade moet nog worden bepaald. Mans is de voorzitter van de Stichting Fair Huur voor verhuurders, die deze zaak heeft aangespannen namens zo’n tweehonderd sympathisanten. Zij verhuren samen ongeveer 18.000 woningen, vooral in Amsterdam en Utrecht. De massaclaim symboliseert volgens hen de woede die veel huizenbeleggers voelen tegen de reeks overheidsmaatregelen die gericht zijn op betaalbare huren, maar die het verhuren van woningen minder aantrekkelijk heeft gemaakt. Lees hier het volledige artikel in het FD.