Vastgoed Belang komt met voorstellen voor Woontop

Afgelopen vrijdag heeft Vastgoedbelang tijdens haar ledencongres het voorstel Ruimte voor Wonen overhandigd aan Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Het voorstel biedt concrete oplossingen om voldoende huurwoningen te behouden en nieuwe woningen te bouwen.

Vastgoed Belang wil hiermee bijdragen aan het succes van de Woontop van minister Keijzer op 11 december aanstaande. De belangenbehartiger concludeert dat een opstapeling van recente overheidsmaatregelen onbedoelde neveneffecten heeft veroorzaakt. Zo neemt het bestaande huurwoningaanbod af en stokt de nieuwbouw. Voor particuliere verhuurders wordt de ruimte steeds kleiner om te investeren in belangrijke zaken als verduurzaming van woningen, nieuwbouw en de transformatie van kantoren naar woningen. Dit alles heeft volgens Vastgoedbelang negatieve gevolgen voor huurders en belemmert het herstel van de woningmarkt.

Handreiking

Particuliere investeerders spelen een onmisbare rol in het bieden van voldoende en betaalbare woningen in Nederland. Die rol komt optimaal tot zijn recht wanneer de overheid verhuurders in staat stelt hun maatschappelijke bijdrage te blijven leveren. Vastgoed Belang roept het kabinet en andere betrokken partijen daarom op om samen te bouwen aan een toekomstbestendige woningmarkt. Om dit te bereiken, stelt de vereniging concrete beleidsmaatregelen voor die snel uitvoerbaar zijn en onbedoelde neveneffecten van overheidsmaatregelen verkleinen. Een van de voorstellen is de puntprijs voor het middensegment generiek op 120% van die voor het sociale segment te stellen, ongeacht of het gaat om bestaande of nieuwe huurwoningen. Ook pleit de vereniging voor afschaffing van puntenaftrek voor energielabels E, F en G, met daarbij de voorwaarde dat verhuurders een verduurzamingsplan indienen bij hun gemeente. Verder zou puntenaftrek voor huurwoningen zonder buitenruimte afgeschaft moeten worden. Deze woningen liggen vaak in het centrum van steden. Deze maatregel voorkomt dat huurwoningen verdwijnen op locaties waar de meeste vraag is.

Meepraten over lange termijn

Naast maatregelen voor de korte termijn gaat Vastgoed Belang graag verder in gesprek met de overheid over structurele langetermijnoplossingen, zo heeft de organisatie aan minister Keijzer laten weten. Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoed Belang: ‘Wij zijn verheugd dat minister Keijzer aanwezig was op ons ledencongres. Vastgoed Belang nodigt haar uit om gezamenlijk de uitdagingen van de Nederlandse woningmarkt aan te pakken. De aangeboden oplossingen gaan helpen bij het behoud en de bouw van voldoende huurwoningen. Hiermee dragen we bij aan de Woontop van minister Keijzer en het investeringsklimaat.’

Onbedoelde effecten

Uit onderzoek van Ortec Finance blijkt dat de huurprijzen als gevolg van de Wet betaalbare huur met gemiddeld € 180 per maand zijn afgenomen, terwijl exploitatiekosten almaar verder stijgen. Evengoed zorgt de huidige fiscale regeling voor Box 3 ervoor dat particuliere verhuurders ook belast worden voor niet-behaalde rendementen. Als onbedoelde bijwerking van de Nederlandse interpretatie van de Europese ATAD-richtlijn, betalen particuliere verhuurders bovendien belasting over rente op leningen van externe partijen. Het gevolg is een toegenomen belastingdruk van 200% tot wel 800%. Afhankelijk van de kapitaalmarktrente daalt de investeringsruimte voor particuliere verhuurders jaarlijks met wel € 18 mrd, zo blijkt uit het onderzoek.