Demissionair of niet, minister Mona Keijzer (VRO) pakt door. Ze heeft met marktpartijen en medeoverheden 20 zogeheten doorbraaklocaties aangewezen waar woningbouw versneld van start kan gaan. Daarnaast worden nog vier locaties nader onderzocht.
De doorbraakaanpak is een uitwerking van de afspraken die zijn gemaakt tussen Rijk, gemeenten (VNG), provincies (IPO), project- en gebiedsontwikkelaars (NEPROM), investeerders (IVBN) en woningcorporaties (Aedes)op de Woontop van afgelopen december.
Een gezamenlijke werkwijze moet op deze locaties zorgen dat er sneller gebouwd kan worden. Door intensief samen te werken, planprocessen te versnellen en eerder tot besluitvorming te komen kan het ontwikkel- en bouwproces sneller worden doorlopen.
Lokale knelpunten
Wat nodig is om een doorbraak te realiseren, verschilt per locatie. Daarom werken partijen samen aan zogenoemde doorbraakagenda’s die zijn gericht op het oplossen van lokale knelpunten. Het gaat zowel om projecten die dreigen vast te lopen als om plannen in de verkenningsfase die sneller van de grond kunnen komen. De doorbraakaanpak is eerder al op enkele locaties ingezet, zoals de Gnephoek (gemeente Alphen aan den Rijn), Bleizo-West (Lansingerland) en in Barendrecht.
Tijdens de Woontop werden drie locaties genoemd. Dat zijn er nu 24 geworden. De 24 locaties die zijn geselecteerd hebben de meeste kans van slagen om met deze aanpak snel tot uitvoering over te gaan, waarbij vier nog nader worden onderzocht.
Bekende namen
Onder de locaties zijn namen die al langer op de rader staan voor snelle uitbreiding, zoals Schieveste in Schiedam, Feyenoord XL bij de buren in Rotterdam en Fellenoord in Eindhoven. Op elke doorbraaklocatie worden ten minste 2.500 woningen gerealiseerd en voor vijf van deze locaties moet nog dit jaar een akkoord bereikt worden over de start van de bouw.
Minister Mona Keijzer: 'Met deze doorbraaklocaties maken we de afspraken uit de Woontop concreet. Het is onze verantwoordelijkheid om de woningbouw te versnellen en met oplossingen te komen voor obstakels. Markt en overheid zijn het erover eens dat we sneller moeten bouwen om woningzoekenden aan een huis te helpen.'
Landelijke doelstelling
Samen zijn de locaties goed voor 150.000 woningen. Daarmee zijn deze plekken een belangrijk onderdeel van de landelijke doelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Overal moet uiterlijk 2030 de eerste schop de grond in.