Van de hoofdredacteur: Van Zadelhoff volgt Patagonia

Tussen de bakken Prinsjesdag-ellende toch een lichtpuntje voor het vastgoed: net nu de media in de ban zijn van de megaschenking van Patagonia-oprichter Chouinard, heeft Cor van Zadelhoff zijn bedrijf geschonken aan drie goede doelenstichtingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 30 september 2022

De aanpak van Van Zadelhoff en Chouinard verschilt van die van bijvoorbeeld Bill Gates. De stichtingen van Van Zadelhoff en Chouinard krijgen doorlopend inkomsten door toekomstige dividenden uit de bedrijven. Het bedrijf Zadelhoff groeit ondertussen als kool: naast de belegger en ontwikkelaar is er nu ook een makelaardij opgericht.

Het zou goed zijn wanneer deze schenking navolging krijgt. Is het misschien een idee voor Aat van Herk, nummer vier op de lijst van private vastgoedbeleggers? Van Herk heeft al eens laten vallen dat het geluk van zijn dochters niet gebaat is bij een miljardenschenking, dus misschien een telefoontje naar Van Zadelhoff? Hoe dan ook: zowel het vastgoed als Van Herk kan best wat positief nieuws gebruiken.

Van Herk omdat hij gedoe heeft met de bedrijven waarvan hij aandeelhouder is en in een kort geding tegen de gemeente Rotterdam te horen heeft gekregen dat hij wordt uitgesloten bij een gebiedsontwikkeling. Het vastgoed als geheel smacht naar positief nieuws nu steeds meer woningbeleggers staken. Prinsjesdag was er één in de serie slecht nieuws: hogere overdrachtsbelasting (10,1% in 2023) en een ingreep bij beleggers met de zogenoemde FBI-status. Ondertussen dient zich de volgende ramp al aan: verhuurders laten meebetalen aan energierekeningen.

Researchers en brancheverenigingen waarschuwen tevergeefs dat hierdoor de woningnood verergert. Ondertussen springt de politiek van incident naar incident met boegeroep van boeren en een spionagerel. Goed daarom dat Nyenrode en AM met prof. Bas Jacobs wel de inhoud opzochten. Jacobs betoogde dat de economie ‘als een speer uit de coronapandemie is gekomen’. ‘Economie die tegen de grenzen van de groei oploopt, moet je niet generiek steunen.’ Een voorbeeld hoe het niet moet, is de AOW-verhoging, terwijl Nederlandse pensionado’s tot de rijkste in Europa behoren met de minste armoede. Het echte probleem is volgens Jacobs dat ‘Den Haag’ geen adequate investeringsplannen heeft voor de spaaroverschotten. Nu heeft de woningmarkt wel miljoenen- en miljardenpotjes, maar om die goed in te zetten heb je visie nodig, die dit kabinet tot nu toe ontbeert.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL