Van de hoofdredacteur: Depressie verdrijven met lijsten en prijzen

Nederland scoort: top-2 brede welvaart in Europa (CBS), top-4 global competitiveness index WEF, top-5 gelukkigste landen, top-10 meest transparante landen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 7 juni 2024

Deze lijsten hebben we nodig in tijden van onheil: lees in deze editie het vlijmscherpe commentaar van columnisten Ynze van der Tempel, Tom Berkhout en Johan Conijn op alles wat het nieuwe Hoofdlijnenakkoord voor het vastgoed in petto heeft, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanstaande grondbelasting. Ook niet vrolijk stemmen de signalen van buitenlandse beleggers in Nederland. Lees de met cijfers onderbouwde noodkreet van Emile Poort van Patrizia: hij wil wel, maar hij kan niet. Kijk naar het transactievolume van commercieel vastgoed en woningdeals. Het is verdacht stil, terwijl vastgoedadviseurs toch hadden voorspeld dat in Q2 de markt zou aantrekken.

Om te voorkomen dat u depressief in bed gaat liggen en de Provada overslaat, hebben we een editie gemaakt met veel lijsten en prijzen. Demissionair minister De Jonge reikt de PropertyNL Middenhuur Award uit. Het is bijzonder hoe ontwikkelaars uit ingewikkelde businesscases iets moois weten te maken. Collega Robert Paling reikt voor de derde keer de Re-Use Awards uit. Transformatie is zeker niet meer het toverwoord uit het verleden. Het zogenoemde laaghangende fruit is allang geplukt, maar kijk naar de nominaties: succesvol transformeren kan nog steeds.

In ons jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van gemeenten bij projectontwikkeling kunnen we het accent leggen op de rode lantaarns, maar we kunnen ook kijken naar de goede gemeenten – gefeliciteerd Tilburg, Almere en Breda – of naar een gemeente die zich verbetert. Den Haag scoorde vorig jaar een onvoldoende, maar dit jaar is de verbetering ingezet. Het is de meest magere voldoende die je kunt krijgen, maar zoals menig puber in examentijd betoogt: alles boven 5,5 wijst op inefficiënt leren.

Kansen biedt ook het onderzoek van PropertyNL met Company.info naar de beste werklocaties van Nederland. Er zijn veel onderzoeken naar woonlocaties, maar dit laat zien waar je moet investeren in bedrijfsruimten en kantoren. De techsteden Eindhoven, Delft en Ede/Wageningen zitten in de lift. Zo’n ranking laat ook zien waar je juist niet moet zitten, maar deze keerzijde laten we in dit Provada-nummer lekker onderbelicht. Geniet van de rankings en awards.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL