Van Wijnen bouwt woningen op locatie jeneverfabriek in Schiedam

Van Wijnen heeft de voormalige Dirkzwager-locatie te Schiedam gekocht om te herontwikkelen naar woningen.

Het complex van de voormalige Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager aan de Noordvest is in de afgelopen periode, in goede samenspraak tussen de stakeholders en de gemeente Schiedam herbestemd tot woningbouwlocatie. 
Drankenconcern Dirkzwager werd in 2016 failliet verklaard. Van oorsprong was Dirkzwager een producent van jenevers en likeuren, opgericht in 1879 in Schiedam. Het bedrijf was bekend van de jenevers Floryn en Legner en de kruidenbitter Weduwe Joustra Beerenburg. Daarnaast was Dirkzwager ook actief in de groot- en detailhandel, onder andere door de overname van slijterijketen Mitra.

De Dirkzwager-locatie is momenteel bebouwd met monumentale panden en diverse bedrijfsgebouwen. Daarnaast is een deel braakliggend terrein. De locatie is strategisch gelegen aan de noordzijde van de binnenstad van Schiedam, tussen de Noordvest en de Schie. In het nieuwe bestemmingsplan Dirkzwager wordt de gehele bedrijfsbestemming gewijzigd naar een woonbestemming. Het bestemmingsplan biedt de ruimte voor maximaal 130 woningen, die een ruimtelijke uitstraling moeten hebben die aansluit bij het beschermd stadsgezicht en de te behouden monumenten in dit deel van de Brandersbuurt.

De totale perceelsgrootte bedraagt 11.869 m², nog uitgezonderd overige betrokken gronden in het te ontwikkelen gebied. Het complex is aangekocht door Van Wijnen Projectontwikkeling die in de komende tijd het gebied zal transformeren tot een centraal gelegen en hoogwaardig woongebied.

Deze transactie is namens de curator Mr. R. Hermsen en de hypotheekhouder ABN Amro tot stand gebracht door Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars te Middelburg.