Van Aartsen: Spuiforum moet Haags cultuuraanbod op hoger plan brengen

De gemeente investeert anti-cyclisch € 181 mln in het prestigieuze spuiforum. Ondanks verzet is er groen licht

De gemeente investeert anti-cyclisch € 181 mln in het prestigieuze spuiforum. Ondanks verzet is er groen licht

Juist in tijd van recessie is het belangrijk dat Den Haag investeert in het prestigieuze Spuiforum project, dat het culturele aanbod in de stad op een hoger plan moet brengen.
Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen bij het jaarlijkse congres dat de Stichting Den Haag Nieuw Centrum organiseert in samenwerking met PropertyNL en Het Financieele Dagblad.
Van Aarsten ging in op de vraag of een gemeente als Den Haag, die worstelt met tegenvallende financiën, in economisch moeilijke tijden € 181 mln ‘anticyclisch’ moet investeren in een prestigeproject als Spuiforum. Het moet volgens de burgemeester voor Europa een uniek uitgaans- dans- en muziekcentrum worden. De bouw van het complex moet klaar zijn in 2018. Dat is het jaar dat Den Haag de Culturele hoofdstad van Europa wil worden. Inmiddels heeft de Haagse gemeenteraad het groene licht gegeven, ondanks flink verzet van de oppositie en petities van prominenten waaronder Wim de Bie.
Volgens de rekensommen van de gemeente is het Spuiforum aanjager voor de verdere ontwikkeling van wat in de Den Haag de ‘Golden Mile’ wordt genoemd, het gebied van de Grote Marktstraat tot het Centraal Station. De exploitatie is de aanloopperiode echter niet dekkend, hetgeen de gemeente € 900.000 per jaar aan subsidie kost. Dit bedrag moeten worden afgebouwd tot 0 over 10 jaar.
Realisatie van het Spuiforum zou goed nieuws zijn voor het gebied rond het Centraal Station, inclusief het Wijnhavenkwartier dat de gemeente graag wil ontwikkelen. Ook het winkelgebied rond de Grote Marktstraat, dat de afgelopen jaren is getransformeerd, zou volgens de gemeente kunnen profiteren van de extra ‘reuring’ die het Spuiforum met zich mee zou brengen.
Van Aartsen: ‘Een stad als Den Haag kan gewoonweg niet zonder een behoorlijke concertzaal en theater. De huidige zalen voldoen echt niet meer. Waarom kiezen mensen voor een stad? In belangrijke mate vanwege het culturele aanbod. Supermarkten heb je overal, maar regelmatige concerten, voorstellingen en tentoonstellingen vind je alleen in de stad.’

Afstoten rijksgebouwen
Een ander belangrijke kwestie voor Den Haag zijn de vele honderdduizenden vierkante meters voormalige overheidskantoren die op de markt komen. Het Rijk intensiveert momenteel de al langer lopende afslankingsoperatie van de Rijksdiensten. Van Aartsen zei dat daarbij meer overheidsregie nodig is. ‘Het Rijk moet voorkomen dat kantoren onnodig lang leegstaan of gesloopt worden, terwijl er heel goed een andere bestemming aan gegeven had kunnen worden.’ Hij zei dat de gemeente graag nauw samen wil werken met de rijksoverheid, om de inkrimpingsoperatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Van Aartsen wees erop dat de stad Den Haag allang niet meer zo afhankelijk is van het Rijk. De zakelijke dienstverlening is inmiddels verantwoordelijk voor 25% van de werkgelegenheid in Den Haag, terwijl de overheid en de internationale organisaties samen 21% voor hun rekening nemen.
De TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden willen gezamenlijk ‘centres of excellence’ te ontwikkelen op terreinen als internationaal bestuur, duurzaamheid en veiligheid. Wat veiligheid betreft: naast ‘vrede en recht’ ontwikkelt zich de sector veiligheid meer en meer tot een belangrijke pijler van de Haagse economie. Inmiddels goed voor ruim 10.000 banen.
Recent is The Hague Security Delta ontstaan, een samenwerkingsverband tussen verschillende overheidsinstanties en het bedrijfsleven. Den Haag wil zich in de komende jaren verder ontwikkelen tot ‘labstad’ voor veiligheid. In Den Haag is inmiddels al het CSI Lab van het NFI gevestigd. Maar daarnaast is er een TNO Living Lab voor het testen van innovaties in criminaliteitsbestrijding. In januari dit jaar opende het Nationaal Cyber Security Centrum zijn deuren in Den Haag en over niet al te lange tijd zal ook het European Cybercrime Centre binnen Europol worden opgericht. Bedrijven uit Den Haag en de regio, zoals Fox IT dragen volgens Van Aartsen in belangrijke mate bij aan de groeiende rol van cyber security binnen de veiligheidssector.

Gerelateerde artikelen: