Tripolis komt weer tot leven

In opdracht van vermogensbeheerder Blackstone herontwikkelt Flow Development kantoorcomplex Tripolis Park aan de A10 in Amsterdam. Nog voor de voltooiing van de vernieuwing onder leiding van architect Winy Maas (MRDV) zit het kantoorgebouw al voller dan het lange tijd zat. 

Een select gezelschap van vastgoed- en architectuurjournalisten kreeg onlangs aan de hand van architect Winy Maas een sneak peak door Tripolis 200 en 300,  twee van de drie kantoorclusters die grootschalig worden gerenoveerd en vernieuwd.  In zijn geheel moet Tripolis Park, gelegen lang de A10 aan de overkant van de voormalige kruimeldief van ING,  een bruisende stadscampus worden.

Fletse gevels

Een levendige stadscampus waar je kunt wonen, werken en recreëren. Dat beeld moet Aldo van Eyck (1918-1999) in gedachten hebben gehad toen hij in 1992 Tripolis ontwierp. Hoewel het complex (opgeleverd in 1994)  in de loop der tijd ook voorname huurders als Vedior, de gemeente Amsterdam en Nikon aan zich wist binden stond het ook voor een belangrijk deel leeg. De gevels, opgetrokken uit Irokohout graniet en aluminium, begonnen al aardig flets te worden weet ook Sjoerd Lycklama, partner binnen ontwikkelaar Flow Development. ‘Het gebouw had niet de beste naam, ook niet bij kantoorgebruikers. Maar de potentie was er volgens ons en Blackstone weldegelijk. Er is zeker in Amsterdam ruimte voor een high performance office campus met liefst 10.000 m2 landscaping daarom heen. Relatief jonge techbedrijven en scale-ups willen graag in zo’n omgeving zitten om talent aan zich te binden.’

ESG-principes 'cruciaal'

Uiteindelijk moet er aan de rand van de stadionpleinbuurt in een campusachtige omgeving  een werkomgeving ontstaan waar je volgens Lycklama ‘op vrijdag fitter uitstapt dan je er maandag inkwam’. Al voor de oplevering van het complex, die eind dit jaar of begin volgend jaar is voorzien, is Tripolis-park als groene en gezonde werkomgeving beloond met de hoogste labels voor duurzaamheid en gezondheid, respectievelijk Breeam-NL Outstanding en Well Platinum.

Caroline Hill, Managing Director and Head of ESG bij Blackstone: 'Het is voor ons een topproriteit om te investeren in geavanceerde, duurzame kantoren, zoals Tripolis-Park, die bijdragen aan een gezonde werkomgeving. Wij geloven dat ESG-principes cruciaal zijn voor de ontwikkeling van sterke, veerkrachtige bedrijven en activa die op lange termijn waarde kunnen opleveren voor onze investeerders en de gemeenschappen waarin we actief zijn. We zijn ongelooflijk trots op Tripolis-Park en kijken ernaar uit dat onze nieuwe huurders er binnenkort hun intrek nemen.'

Landscraper

Uit de rondgang aan de hand van Winy Maas blijkt dat de flexibele, open en speelse structuur die van Eyck beoogde in de nieuwe opzet eerder is versterkt dan afgezwakt. De iconische vormen en buitengevels zijn volledig geïntegreerd in het nieuw ontwerp, iets waar Maas ook in slaagde bij de grootschalige vernieuwing van het iconische warenhuis Part-Dieu in het Franse Lyon. In het geval van Tripolis-Park bestaat de pièce de résistance uit de glazen ‘landscraper’ van 11 verdiepingen die over de geschakelde en in hoogte oplopende torens 200 en 300 is heen gebouwd. De opbouw fungeert op  het zelfde moment als geluidswerend venster op de A10 en de bebouwing aan de andere kant van de Zuidas maar biedt vanaf de andere kant een kijkje op contouren van het  gemeentelijke monument.

Volledig verhuurd

Tripolis in een nieuwe jasje is verticaal gesplitst in twee delen. Het ene deel, goed voor 28.000 m2 is al gehuurd door Uber. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek huurt het tweede deel, goed voor 19.000 m2. Daarmee is het kantoorgebouw volledig verhuurd. De toekomst van Tripolis 100, niet betrokken bij de transformatie, is nog ongewis. Gesprekken zijn gaande met de gemeente over de functie van het gebouw.

In de oktoberuitgave van PropertyNL kunt u meer lezen en zien over het nieuwe leven voor Tripolis. 

Laatste nieuws

Evenementen