Top-60 Vastgoedjuristen 2019: Steeds meer nichespelers

Vastgoedjuristen maken zich weinig zorgen dat ‘legal-tech’ het beleg van hun boterham haalt. Er valt voldoende te declareren, ook voor de welig tierende nichespelers

Door Wabe van Enk (profielen Ronald de Blauw en Gabrielle Klaver)
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2019

Het jaarlijkse onderzoek van PropertyNL naar vastgoedjuristen wordt steeds omvangrijker. Vorig jaar hadden we een Top-40, en nu zijn er bijna 60 kantoren met een profiel in deze editie vertegenwoordigd. Nieuw is dat in taartgrafieken wordt getoond welk specialisme de kantoren hebben.

Het onderzoek bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve aspecten. De grootste kantoren op het gebied van vastgoed (gerelateerd aan transacties, financiering en ontwikkeling plus het aantal gespecialiseerde advocaten/notarissen) leveren een top op. Soms ligt het zo dicht bij elkaar, zoals dit jaar, dat er een top-11 van is gemaakt, en de twaalfde dient zich al aan. Deze top wordt uitgenodigd voor een rondetafelgesprek, waar spraakmakende deals en belangrijke trends de revue passeren. In deze editie komen tien trends aan bod, variërend van de strijd om talent tot het stikstofloket dat aangeslagen ontwikkelaars moet helpen bij het vinden van geitenpaadjes.

Persoonlijke kwaliteiten
Het onderzoek laat niet alleen ranglijsten zien van groot naar klein, maar biedt ook ruimte voor nichespelers. Dat hoort ook bij een segment dat afhankelijk is van persoonlijke kwaliteiten. Een concreet voorbeeld geeft Cynthia de Witt Wijnen, als hoofd van de vastgoedsectie van de wereldwijde speler Baker McKenzie een vaste gast bij de Round Table Vastgoedjuristen. Toch heeft zij aangegeven voor zichzelf te gaan beginnen.

Een ander voorbeeld kwam ter sprake bij het rondetafelgesprek, waarbij het kleine – dus niet aanwezige – kantoor Corten De Geer (acht vastgoedjuristen, zie bij profielen) werd geroemd om zijn specialisme door een van de grootste kantoren. Het noemen van collega’s hoor je zelden bij rondetafelgesprekken van ander vastgoedpartijen.

Grootte blijft van belang bij het snel afwikkelen van omvangrijke en complexe transacties. Een belangrijke marktpositie zegt ook iets over de constante kwaliteit, dus dat pleit voor de ranglijsten waarin PropertyNL in grossiert.

Specialisatie
Dit keer is in het onderzoek ook een vraag opgenomen naar hoe de vastgoedjuristen de specialisatie van hun collega-kantoren inschatten. De antwoorden zijn in taartpunten weergegeven en komen bij de top-5 vrij nauwkeurig overeen met de volumes van onderzochte deals uit vorige onderzoeken.

Bij transacties in het vastgoed draait het om Houthoff en Loyens & Loeff, een ex aequo dat al jaren terugkeert in de onderzoeken van PropertyNL. Daarna volgt NautaDutilh en dan is het soms wat stuivertje wisselen voor specialist Lexence en de internationale kantoren DLA Piper en Allen & Overy.

Bij vastgoedfinanciering is het ditmaal Allen & Overy dat op de eerste plaatst staat, bijna gelijk met Loyens & Loeff en gevolgd door Clifford Chance en NautaDutilh.

Clifford Chance verwierf met zijn toppositie in dit segment een uitnodiging voor de PropertyNL Round Table 2020. In de financiering komen we in de top ook Houthoff en Van Doorne tegen, dat hoger uitkomt dan in eerdere onderzoeken van PropertyNL.

Voor de advisering van projectontwikkeling is een ereplaats weggelegd voor Houthoff, gevolgd door Loyens & Loeff, NautaDutilh, Stibbe en Straatman Koster. De laatste laat zien dat vastgoedadvisering niet voorbehouden is aan grote internationale kantoren. Straatman Koster zit al jaren aan tafel bij de belangrijkste partijen. Deze nichespeler is voor het vastgoed belangrijker dan het grootste advocatenkantoor van Nederland, De Brauw Blackstone Westbroek. Terwijl Straatman Koster 18 specialisten heeft op vastgoed, moet De Brauw het doen met 7.

Meest genoemde advocaten
PropertyNL breidt het onderzoek jaarlijks uit en kijkt samen met de Britse onderzoeken Legal500 en Chambers naar een Europese vastgoedcomponent. Daarvan zal zusterorganisatie PropertyEU binnenkort verslag doen. In het komende PropertyNL Magazine presenteren we ook het onderzoek naar vastgoedadvocaten die het meest door de markt worden genoemd, met een verrassende winnaar, die niet bij de rondetafel van dit jaar aanwezig was.