Top-1001 Adviseurs 2020: Opmars van horeca naar de winkelstraat stokt

De horecamarkt manifesteerde zich de afgelopen jaren als redder van de winkelmarkt

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Daar waar de retail zich terugtrok omdat de omzet er te laag werd, konden koffietentjes, lunchgelegenheden, fastfood en zaken voor snelle meeneem-happen nog wel een goede boterham verdienen. In 2019 bleek echter dat die toverformule over zijn hoogtepunt heen is. Een van de redenen waarom de leegstand in het winkelbestand is toegenomen, is dat de horeca aanzienlijk minder meters op de winkellocaties heeft opgenomen. Want ja, er is nu eenmaal een grens aan hoeveel koffie je kunt drinken.
Nederland kent niet veel uitsluitend in horeca gespecialiseerde makelaars, en daarvan is Adhoc de bekendste. Die adviseur is vergeleken bij andere adviseurs dan ook betrokken bij een veelheid aan transacties. Andere adviseurs die dit specialisme oppakken, zijn veelal kantoren die zich ook op de winkelmarkt roeren.

1 Adhoc Horecamakelaars
10.897 m²
Adhoc is een van de weinige uitsluitend in horeca gespecialiseerde makelaars. In Hengelo bemiddelde Adhoc namens gebiedsontwikkelaar AM bij verhuur aan De Beren Restaurants. AM ontwikkelt hier aan het Burgemeester Jansenplein een horecawand van in totaal 850 m². Het landelijk opererende De Beren neemt daarvan 550 m² af en is de eerste horecapartij die zich in de ontwikkeling vestigt.

2 Dynamis
5797 m²
Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars Nijmegen, dat deel uitmaakt van het netwerk van Dynamis, heeft de verhuur van de Goffertboerderij in Nijmegen begeleid namens de verhuurder. De nieuwe huurder is Mister Panda, een Aziatisch tapasrestaurant. Mister Panda gaat de 1339 m² eerst grondig verbouwen. Bij het etablissement hoort een grote buitenruimte met tennisbanen.

3 Colliers International
3835 m²
Colliers adviseerde de verhuurder van Haagsche Bluf in Den Haag bij de verhuur aan restaurantketen Loetje. Loetje huurt hier in de hofstad een ruimte van 700 m² met een ruim terras. Voor Loetje is dit de eerste vestiging in Den Haag. De keten, die vooral bekend is om zijn biefstukken, heeft al restaurants in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Utrecht en Ouderkerk aan de Amstel.

4 KroesePaternotte
2814 m²
KroesePaternotte was samen met Adhoc Horecamakelaars betrokken bij het adviestraject voor de aanhuur door Pancakes Amsterdam. Dit pannenkoekenrestaurant is neergestreken op de Zuidas, de eerste vestiging van de keten buiten het centrum van Amsterdam. De adviseurs traden op namens vertrekkend huurder Zwaan II op deze locatie. Verhuurder van de 290 m² is woningstichting Eigen Haard.

5 Keij & Stefels
2774 m²
Keij & Stefels concentreert zich op Amsterdam en is zowel actief in het commercieel vastgoed als op de woningmarkt. Een grote horecatransactie vond echter buiten Amsterdam plaats: de verkoop van een hotelontwikkeling in Vinkeveen. Het gaat om een voormalige horecagelegenheid, waar naast de grond ook de beschikking is over een jachthaven.