Top-100 Vestigingsplaatsen – Rotterdam: ‘De hele regio wordt opengegooid’

Rotterdam trekt een nieuw soort bedrijvigheid aan. Een mooie ontwikkeling, vindt EZ-wethouder Roos Vermeij, maar het blijft een havenstad.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

‘Rotterdam is altijd een werkstad geweest, maar de laatste jaren willen andersoortige bedrijven zich hier vestigen dan je traditioneel aan deze stad koppelt. Een bijzondere ontwikkeling. De dienstensector groeit, en ook bijvoorbeeld bedrijven in de life sciences- en health-sector, die rond het Erasmus MC een plek vinden. Daar zijn we hartstikke blij mee.

Wel is de verdeling van de schaarse ruimte een uitdaging. De beschikbaarheid van bedrijfsruimte staat onder druk. Ons grootste monofunctionele bedrijventerrein is de Spaanse Polder in het noordwesten van de stad. Transformatie en intensivering gaan daar nog wel wat ruimte opleveren. Ook op Nieuw Rijerwaard, waar we samenwerken met de aangrenzende plaatsen Barendrecht en Ridderkerk, is nog ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zoals logistiek vastgoed. Op een termijn van 10–15 jaar ontwikkelen we samen met het Havenbedrijf het Merwe-Vierhavensgebied. Dat wordt megagroot. Met een oppervlakte van 200 hectare is daar ruimte voor bijna 200.000 m² bedrijfsruimte en 85.000 m² kantoorruimte. Er komen ook woningen, we zetten in op functiemenging.

Kantoormeters zijn in Rotterdam iets minder schaars, al is er zeker nog behoefte aan nieuwe ruimte. In een aantal sectoren zie je nog veel groei. Zo heeft het Zwitserse telecombedrijf Swisscom zich vorig jaar met bijna 3000 m² gevestigd in WTC Rotterdam. Wel moeten we nadenken over de impact van de coronapandemie op kantoorgebruik. Gaan kantoren straks vooral fungeren als ontmoetingsplaats? Dat maakt het des te belangrijker om aandacht te schenken aan bereikbaarheid en een aantrekkelijke omgeving.

Stadsprojecten zoals meer ov, verduurzaming en vergroening hebben we vorig jaar een extra push gegeven. Uit het Groeifonds komen de benodigde middelen voor hoogwaardig ov, vooral tussen Rotterdam en andere steden. De afstanden worden veel kleiner, de hele regio wordt opengegooid.

Bedrijven komen op ons af, maar we zijn als gemeente zelf ook actief met het binnenhalen van grote partijen. Er lopen nu ook enkele gesprekken. Eerder dit jaar maakte het Finse bedrijf Neste bekend onze stad te hebben gekozen voor nieuwe productiecapaciteit voor duurzame brandstoffen. Dan heb je het over grote jongens. Ook heel fijn is dat coworking-bedrijf CIC zich in het Rotterdamse Groothandelsgebouw heeft gevestigd, waar zich allemaal startende ondernemingen verzamelen. Die kunnen doorgroeien en voor extra werkgelegenheid zorgen.

Het is mooi zoals Rotterdam zich ontwikkelt, maar we willen wel een inclusieve woon- en werkstad zijn. Dat betekent banen op alle opleidingsniveaus, dus ook relevante werkgelegenheid op mbo-niveau. Deze stad onderscheidt zich met ondernemerschap en een sterk ontwikkelde maritieme sector. Rotterdam blijft altijd ook een havenstad.’