Tijdelijke opvang minderjarige vluchtelingen in klooster Dunavast

In een voormalig klooster in Haastrecht (Zuid-Holland) dat Dunavast eind vorig jaar kocht, komen drie jaar lang 80 minderjarige asielzoekers te wonen. 

Het betreft het klooster Sint-Gabriël aan de Provincialeweg Oost 60 - 62 in Haastrecht dat Dunavast in december 2022 kocht. De huidige bewonwers, paters Passionisten, verhuizen op korte temijn naar Oudewater. Dunavast wil het kloostercomplex gaan transformeren. Zo zullen er op het kloosterterrein twee woonzorgvoorzieningen met circa negentig wooneenheden worden gerealiseerd.

In de tussentijd worden er vanaf het einde van de zomer voor een periode van drie jaar minderjarige asielzoekers opgevangen in het klooster in Haastrecht. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar oud en gevlucht uit landen waar oorlog is. Met de tijdelijke opvang speelt de gemeente Krimpenerwaard in op de vraag vanuit het rijk om snel te voorzien in meer opvangplekken. 

Niet iedereen is even gelukkig met de komst van de minderjarige asielzoekers. Sommige omwonenden voelen zich overvallen door de komst van de tijdelijke opvang en wijzen op het gebrek aan voorzieningen voor de jongeren, zo blijkt uit reacties op social media. De gemeente Krimpenerwaard kwam na de aankondiging van de opvang alsnog met een informatiebijeenkomst voor omwonenden.