Thema logistiek 2021: Grote gebruikerstransacties

Tien grote gebruikerstransacties in logistiek vastgoed die in H1 2021 op PropertyNL stonden.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Picnic breidt snel uit
Huurder: Picnic
Verhuurder: Impact Vastgoed
Metrage: 87.000 m²
Impact Vastgoed realiseert voor online supermarktbedrijf Picnic twee nieuwe fulfilmentcentra: 45.000 m² op Hessenpoort in Zwolle en 42.000 m² op Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk. De realisatie van beide DC’s start dit jaar. Picnic groeit zeer snel: in Utrecht en Rotterdam wordt nog gebouwd aan twee andere distributiecentra voor Picnic. Het bedrijf is in 2015 opgezet.

Lidl huurt bij
Huurder: Lidl
Verhuurder: DHG
Metrage: 54.000 m²
De huurovereenkomst van Lidl met DHG in Smartlog 3 is uitgebreid van 47.290 m² naar 101.724 m². Daarmee heeft de Duitse supermarktketen alle vijf DC’s van Smartlog Moerdijk 3 langdurig gehuurd. DHG startte de bouw van de overige drie DC’s op risico en het Duitse supermarktconcern zag zijn kans om dit complex van ruim 100.000 m² als single tenant te huren.

Kubota naar Alblasserdam
Huurder: Kubota
Verhuurder: Goodman
Metrage: 38.658 m²
Goodman heeft aan Kubota 32.366 m² warehouse, 4804 m² mezzanine en 1488 m² kantoorruimte verhuurd in het Alblasserdam Logistics Centre. Kubota is een producent van machines voor landbouw, infrastructuur en water. Deze ontwikkeling is momenteel in aanbouw en omvat in totaal 65.926 m² duurzame logistieke ruimte. De oplevering wordt in oktober 2021 verwacht. Het logistieke complex heeft een directe aansluiting op de naastgelegen BCTN-containerterminal met verbinding met de deepsea-terminals op de Maasvlakte.

Nunner naar ’s Heerenberg
Huurder: Nunner
Verhuurder: Somerset Capital Partners
Metrage 33.400 m²
Somerset ontwikkelt een nieuw distributiecentrum voor Nunner Logistics in ’s-Heerenberg, gemeente Montferland. Dit voorjaar startte de bouw. Nunner Logistics zal vanuit de nieuwe locatie bestaande activiteiten in ’s-Heerenberg gaan uitvoeren. Daarnaast zal er een grote nieuwe klant worden ondergebracht in het gebouw. Deze ontwikkeling geeft Nunner Logistics bovendien verdere groeimogelijkheden in ’s-Heerenberg.

DHG verhuurt in Venray
Huurder: Clipper Logistics
Verhuurder: DHG
Metrage: 33.273 m²
DHG heeft een huurcontract gesloten met logistiek dienstverlener Clipper Logistics voor de huur van 33.273 m² op Smartlog Venray. Voor Clipper is dit de eerste vestiging in Nederland, noodzakelijk vanwege een 5-jarige overeenkomst die Clipper met Farfetch heeft gesloten. Farfetch is een wereldwijde marktplaats voor luxe mode-artikelen en accessoires en krijgt nu onderdak in Smartlog Venray. Voor Farfetch gaat Clipper de verwerking van goederen verzorgen na een transactie via het internetplatform van Fartfetch.

Bas Logistics naar Etten-Leur
Huurder: Bas Logistics
Verhuurder: Montea
Metrage: 26.500 m²
De Belgische vastgoedbelegger Montea ontwikkelt voor Bas Logistics een distributiecentrum in Etten-Leur. Het duurzame distributiecentrum van circa 26.500 m² voor Bas Logistics komt te staan op een voormalige brownfield in Etten-Leur op bedrijventerrein Vosdonk. Vastgoedbeleggingsfonds Montea deed de aankoop van het terrein in oktober 2019.

E-commerce kiest voor Roosendaal
Huurder: E-commerce retailer
Verhuurder: Delin Property
Metrage: 23.900 m²
Delin Property heeft een overeenkomst gesloten voor de verhuur van een nieuw te bouwen distributiecentrum aan Paardenblok I te Oud Gastel. Het gaat om een nieuwbouwontwikkeling op bedrijventerrein Borchwerf II van 20.300 m² warehouse, 2650 m² kantoor, 950 m² mezzanine en 375 parkeerplaatsen, waarvan 100 voor bezorgbussen. Het distributiecentrum was oorspronkelijk ontworpen als conventioneel warehouse, maar is op basis van de wensen van de klant aangepast.

Picnic ook naar Zaandam
Huurder: Picnic
Verhuurder: Aldi Vastgoed
Metrage: 23.114 m²
Aldi Vastgoed heeft met online supermarkt Picnic een nieuwe huurovereenkomst gesloten voor 23.115 m² aan de Kleine Tocht 44 in Zaandam. Door een verdere optimalisatie van het distributienetwerk van Aldi was het distributiecentrum in Zaandam beschikbaar voor de verhuur. Picnic zal zich vanaf deze nieuwe locatie onder meer gaan focussen op het bedienen van zijn klanten in de regio Noord-Holland. Vanuit Zaandam zal het een deel van Amsterdam bedienen, maar ook Haarlem, Zaanstad, Alkmaar en Purmerend.

ProDelta verhuurt in Waalwijk
Huurder: E-commerce partij
Verhuurder: ProDelta
Metrage: 23.000 m²
ProDelta heeft met een e-commerce partij een langdurige huurovereenkomst afgesloten voor 23.000 m² warehouse. De ruimte is onderdeel van fase 2 van DC Distriport Waalwijk. Distriport Waalwijk staat in Waalwijk tussen de rijksweg A59 en de toekomstige barge-terminal op bedrijventerrein Haven 8. Het door ProDelta speculatief ontwikkelde gebouw bestaat uit 8 units met een totaal oppervlak van 84.000 m². In 2020 werd al 39.000 m² opgeleverd aan eveneens een e-commerce partij.

Kuehne+Nagel bundelt op Schiphol
Huurder: Kuehne+Nagel
Verhuurder: Borghese Logistics
Metrage: 22.970 m²
Borghese Logistics bouwt samen met AEW fase 4 op Green Mountain Logistics Park. Deze laatste ontwikkeling zal volledig en langjarig door Kuehne+Nagel worden gehuurd. Op de locatie worden de logistieke activiteiten van diverse afdelingen van Kuehne+Nagel onder één dak gecentraliseerd, waaronder Pharma, Perishables, High Tech en General Cargo. Borghese/AEW zijn eind 2016 op risico gestart met de bouw van dit park van 100.000 m². Met deze laatste transactie is Green Mountains Logistics Park voorafgaand aan de oplevering volledig verhuurd.