Thema logistiek 2021: Grote beleggingstransacties

De grootste beleggingstransacties in logistiek vastgoed die in 2021 op PropertyNL stonden. 

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Dream koopt van Clarion
Koper: Dream Industrial
Verkoper: Clarion Partners Europe
Metrage: 827.000 m²
Logistiek gaat over landsgrenzen heen, en de beleggingsportefeuilles dus ook. Dream Industrial kocht een portefeuille met 31 logistieke objecten in zes landen van Clarion Partners Europe voor € 882 mln. Het gaat om vastgoed in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en een enkel object in Slowakije en Tsjechië. Dream verwacht op termijn te kunnen intensiveren, aangezien sprake is van 95.000 m² niet-bebouwde grond.

Arrow koopt voor € 270 mln
Koper: Arrow Capital Partners
Verkoper: Europa Capital
Metrage: 360.000 m²
Europa Capital heeft voor € 270 mln logistiek vastgoed uit zijn fondsen Europa Fund V en Europa Fund VI verkocht aan Arrow Capital Partners. Het gaat om 38 objecten met in totaal 360.000 m² Nederlands en Duits vastgoed. Het betreft onder meer Hermesweg 7 in Barneveld en Venenweg 19 in Zwanenburg. Verder objecten van gebruikers als Lekkerland en Deutsche Post Immobilien (DHL). De bezettingsgraad is circa 91%.

Koreanen gaan voor Zalando
Koper: Warburg HIH namens Koreaanse investeerders
Verkoper: Somerset en USAA Realco
Metrage: 140.000 m²
Warburg-HIH Invest heeft namens Koreaanse investeerders voor € 215 mln het nieuwe distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk gekocht van USAA Realco Europe en Somerset Capital Partners. Het gebouw krijgt een bruto verhuurbaar oppervlak van 140.000 m², inclusief 12.000 m² kantoorruimte. Het terrein beslaat een perceeloppervlakte van 250.000 m² en biedt 1200 parkeerplaatsen. De investeerders staan onder leiding van Midas International Asset Management en NH Investment & Securities.

CTP koopt Logistic Cityhub
Koper: CTP
Verkoper: Larendael Development en Bridges Real Estate
Metrage: 131.000 m²
Het onlangs aan de beurs genoteerde CTP heeft voor € 307 mln het Amsterdam Logistic Cityhub gekocht van Wim Beelen (Larendael Development) en Paul Vermaat (Bridges Real Estate). ALC is een multi-tenantcomplex met 120.000 m² opslag- en last-mile distributieruimte, verspreid over meerdere verdiepingen. Het wordt in 2022 opgeleverd en is gedeeltelijk verhuurd.

Particulieren slaan hun slag
Koper: Particuliere investeerders
Verkoper: Graaco
Metrage 70.000 m²
Een consortium van particuliere investeerders heeft een groot logistiek complex van Graaco in Coevorden verworven door middel van een sale-and-lease-back transactie. Het is een van de grootste logistieke transacties in Noordoost-Nederland in jaren. De objecten beslaan een totaal bebouwd oppervlak van ruim 70.000 m² verdeeld over diverse logistieke gebouwen. Daarnaast zijn er op de totale kavel van 200.000 m² nog diverse ontwikkelmogelijkheden voor de toekomstige uitbreiding van Graaco.

ProDelta verkoopt Distriport Tilburg
Koper: CBRE GI
Verkoper: ProDelta
Metrage: 70.000 m²
CBRE Global Investors heeft, namens een van zijn separate accounts klanten, logistiek centrum Distriport Tilburg gekocht voor € 100,1 mln van belegger en vastgoedontwikkelaar ProDelta. Distriport Tilburg heeft een totale oppervlakte van ruim 70.000 m² aan de Letostraat 33–35 op Vossenberg West II, direct aan de Barge Terminal Tilburg, en is een van de grootste bedrijfsgebouwen op het bedrijvenpark. Het distributiecentrum is volledig en langjarig verhuurd aan XPO Logistics, dat er de Europese e-commerce operatie verzorgt van fashionretailer H&M.

Aviva koopt in Eindhoven
Koper: Aviva Investors
Verkoper: Union Investment
Metrage: 64.000 m²
Aviva Investors heeft een logistiek centrum van 64.000 m² in Eindhoven gekocht. Het gebouw werd aangekocht van het Duitse Union Investment. De bedrijfsruimte bevindt zich in het goederendistributiecentrum ‘Acht’ in Eindhoven. Met deze overname breidt Aviva Investors de portefeuille van logistieke activa in Nederland verder uit. Tot die portefeuille behoren onder meer een recent ontwikkeld DC van 20.000 m² in Berkel en Rodenrijs en een van 40.000 m² in de haven van Rotterdam.

Hoogvliet verkoopt twee distributiecentra
Koper: HighBrook Investors en Proptimize
Verkoper: Hoogvliet Vastgoed
Metrage: 46.000 m²
Hoogvliet Vastgoed heeft twee distributiecentra aan de Eikenlaan 265 (40.945 m²) en Distributieweg 17 (5064 m²) in Alphen a/d Rijn verkocht middels een off-market transactie aan HighBrook Investors en Proptimize, ten behoeve van de CityLink-portefeuille. Het concern gebruikte de nu verkochte locaties voor de bevoorrading van de supermarkten, tot aan de opening van haar nieuwe distributiecentrum in Bleiswijk. Beide locaties worden grondig gerenoveerd en zijn vervolgens beschikbaar voor verhuur.

Garbe koopt voor € 40,9 mln
Koper: Garbe Industrial Real Estate
Verkoper: Prodelta
Metrage: 44.900 m²
ProDelta heeft een distributiecentrum in Veenendaal van 44.900 m² verkocht aan een fonds gemanaged door Garbe Industrial Real Estate. Het pand is volledig verhuurd aan XPO Supply Chain Netherlands en PON Logistics. De koopsom was € 40,9 mln. Garbe heeft voor € 500 mln aan beheerd vermogen in logistiek en industrieel vastgoed in Nederland en wil groeien door bestaande assets en turn-key ontwikkelingen te acquireren, en door vastgoed in eigen beheer te ontwikkelen.

Union slaat toe
Koper: Union Investments
Verkoper: Stellar Development en Heembouw
Metrage: 36.911 m²
Het Duitse Union Investment kocht van Stellar Development NV, een samenwerking tussen Heembouw en Stellar Development, drie distributiecentra. Die in Bijsterhuizen in Wijchen van 36.911 m² is de grootste en wordt nu op risico gebouwd. Union tekende ook voor de ontwikkelingen van Stellar en Heembouw op de Loeten bij Aalsmeer (20.720 m²) en Niels Bohrweg in Utrecht (23.000 m²). Die moeten nog in aanbouw gaan.

GLP slaat toe in Waalwijk
Koper: GLP
Verkoper: VDG Real Estate en Next Level Estate
Metrage: 36.000 m²
GLP, het logistieke vastgoedplatform dat Gazely overnam, heeft het Haven Business Park in Waalwijk gekocht van ontwikkelaars VDG Real Estate en Next Level Estate. Het gaat om 36.000 m² distributieruimte die op risico gerealiseerd wordt. De bouw is begin 2021 begonnen. GLP zoekt naar uitbreiding van de portefeuille in Nederland.

Laatste nieuws

Evenementen