TMI introduceert gecorrigeerde modelwaarde voor woningtaxateurs

Het Taxatie Management Instituut (TMI) introduceert de TMI gecertificeerde gecorrigeerde modelwaarde voor woningtaxateurs.

Bij het tot stand komen van deze modelwaarde corrigeert een gekwalificeerde taxateur een gecertificeerde modelwaarde volgens de normen van het TMI, waarmee de risico’s van modelwaardes aanzienlijk worden beperkt. Deze gecorrigeerde modelwaarde voldoet bij woningfinancieringen waarbij een deel van de koopsom wordt geleend. De gecorrigeerde modelwaarde maakt de financiële risico’s aanvaardbaar voor consument en geldverstrekker en brengt bij grootschalige toepassing de financiële stabiliteit van het land niet in gevaar. Dit maakte voorzitter René Klotz bekend op het jaarlijkse TMI-Event, dat gisteren in Zeist is gehouden.

René Klotz (foto): 'Het TMI is bezorgd over de negatieve effecten van de toenemende acceptatie door de overheid en financiers van modelwaardes voor woningfinanciering. Dit kan leiden tot financiële instabiliteit bij financiers, beleggers en huishoudens. Daarom hebben wij besloten om ons ook te richten op de woningmarkt. De politiek en financiers willen de kosten van taxaties verlagen en tegelijkertijd voorkomen dat de taxateur onder druk wordt gezet. Dat is tegenstrijdig met elkaar. De TMI gecertificeerde gecorrigeerde modelwaarde voor woningtaxateurs voldoet bij woningfinancieringen waarbij een deel van de koopsom wordt geleend. Dat lost een deel van het probleem op.'

Bestuurslid Zwany van Brussel is verantwoordelijk voor de nieuwe sectie Wonen van het TMI. Zij benadrukt dat de rol van de woningtaxateur met dit nieuwe rapport veel beter uit de verf komt. 'De gecorrigeerde modelwaarde is een doorbraak, omdat de taxateur zijn eigen kennis kan combineren met de wereld van de big data waaruit de modelwaardes zijn voortgekomen. Die modelwaardes kunnen ver naast de realiteit zitten en daarom moet een taxateur ze beoordelen en zo nodig corrigeren.'

De consument kan de gecorrigeerde modelwaarde rechtstreeks aanvragen bij de taxateur van zijn keuze. Hiervoor introduceert het TMI een elektronische hub, die alle partijen die belang hebben bij deze gecorrigeerde modelwaarde in staat stelt data met elkaar uit te wisselen. Eén van de eisen is dat de software SBR-proof is, zodat de uitwisseling zich niet beperkt tot pdf-niveau.

De consument selecteert zelf de taxateur die de gecorrigeerde modelwaarde gaat opleveren. Die consument bepaalt dus zelf in wie hij het meeste vertrouwen stelt. Onder andere op basis van deskundigheid. Daarmee verandert de relatie tussen consument en taxateur. De taxateur wordt de vertrouwenspersoon voor de consument.

De consument heeft volgens TMI meer zekerheid met een gecontroleerde modelwaarde. Hij krijgt een overzicht van de spreiding van de waarde en een duidelijke onderbouwing van de correctie. Die onderbouwing bestaat uit een SWOT analyse van de woning, een beschrijving van de lokale markt, een beschrijving van de referentiewoningen en vermelding van de gebruikte publieke bronnen.

De TMI gecontroleerde modelwaarde die het TMI heeft gecertificeerd is een product van Flux, een onderneming van NVM Holding. Het TMI werkt uitsluitend met TMI gecertificeerde software. Hierdoor is het inzichtelijk hoe de modelwaardes tot stand komen en aan welke voorwaarden de modellen voldoen. Het TMI heeft hiervoor een standaard ontwikkeld.

Bestuurslid René Craemer, verantwoordelijk voor de TMI kwaliteitscontrole: 'Het TMI controleert alle gecorrigeerde modelwaardes die de taxateurs vaststellen. Deze controles zijn ingebouwd in het te gebruiken model. Daarnaast wordt 20% van de gecorrigeerde modelwaardes steekproefsgewijs gecontroleerd door daarvoor opgeleide taxateurs. Om de gecorrigeerde modelwaarde te mogen gebruiken dienen woningtaxateurs te zijn aangesloten bij het TMI en instructiecursus te hebben gevolgd.'