Studenten aan de slag met terrein margarinefabriek

Negentig studenten Ruimtelijke Ontwikkeling van de Hogeschool Rotterdam onderzoeken vanaf deze week welke tijdelijke ingrepen kunnen bijdragen aan de verbinding tussen de wijk (Kop van) Feijenoord en de tot woonwijk te transformeren margarinefabriek aan de Nassaukade op Zuid. 

Op het terrein aan het begin van de Nassaukade, waar tot voor kort decennialang achtereenvolgens door Unilever en later Upfield kuipjes margarine werden gevuld, gaan VORM en Amvest de nieuwe, groene woonwijk De Kaai realiseren. Behalve 1.000 nieuwe woningen is er ook 10.000 m2 aan werkfuncties voorzien. 

De studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan onderzoeken hoe zowel de huidige als de nieuwe bewoners en ondernemers gebruik maken van het buitengebied op De Kaai. Daarbij wordt gekeken naar verschillende opgaven binnen de gebiedsontwikkeling: ontmoetingsplekken, voorzieningen voor alle leeftijden, een groene toegankelijke kade en de identiteit van de plek. 

Het doel is de potentie van De Kaai te laten zien door interventies die op korte termijn kunnen plaatsvinden. Dat kan een tijdelijke (ruimtelijke) ingreep, een kortstondige activiteit of een andere vorm van community building zijn. Samenwerking met de wijk, haalbaarheid en maatschappelijke relevantie zijn de belangrijkste uitgangspunten.

Op 9 juni brengen de studenten hun bevindingen in praktijk.