Stichting Fair Huur: huurwoningen massaal in de verkoop

Duizenden particuliere huurwoningen dreigen te verdwijnen in de grote steden omdat verhuurders massaal woonruimte verkopen, meent Stichting Fair Huur.

Door de wet Betaalbare huur is het volgens hen niet meer rendabel betaalbare woonruimte te verhuren. Door de nieuwe wet mogen verhuurders niet meer dan een maximale huur rekenen. Voor veel verhuurders is deze maximumhuur lager, dan wat de woning nog rendabel maakt. Fair Huur deed afgelopen week onderzoek onder 150 leden. Voor verhuurders in de vier grote steden is ruim 60% van hun vastgoed door de nieuwe wet niet meer rendabel. Het gaat om vrije sector en middenhuurwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Van deze verhuurders overweegt 83% hun vastgoed in deze steden te verkopen als de wet wordt aangenomen. Dat betekent dat woningen op de koopmarkt komen en onomkeerbaar worden onttrokken aan de huurmarkt. Veel van deze woningen zijn sinds de bouw huurwoningen geweest.

“Een woning die de verhuurder bijvoorbeeld € 1.500 per maand kost, mag hij door het nieuwe puntensysteem van minister De Jonge maar verhuren voor € 1.100. Dan moet je als vastgoedbezitter dus geld toeleggen. Dat gaat natuurlijk niemand doen’’, stelt Toon Mans, voorzitter van de Stichting Fair Huur. Volgens hem zullen zijn leden in de vier grote steden bijna tienduizend woningen verkopen. “Dat is slecht nieuws voor alle woningzoekenden. Er blijft alleen peperdure huur en koop over. Bijvoorbeeld een stad als Amsterdam wordt voor de middenklasse en starters onbereikbaar. Het is schrijnend om te zien dat deze wet totaal averechts werkt.”

 

img
Redacteur
Profiel