Start verkoop appartementen in Ringerskwartier Alkmaar

In de voormalige Ringers-chocoladefabriek in Alkmaar worden 73 appartementen gerealiseerd die vanaf maandag te koop zijn.

De Ten Brinke Group, de gemeente Alkmaar, Bouwfonds Property Development (BPD)  en AM werken samen om van het Ringerskwartier een groen, duurzaam en prettig verblijfsgebied te maken dat in het teken staat van wonen, winkelen en verblijven. De Ten Brinke Group heeft het herontwikkelingsplan voor de Ringersfabriek afgerond en de gemeente Alkmaar heeft het plein voor de fabriek officieel omgedoopt tot het Ringersplein

In opdracht van de ontwikkelende aannemer de Ten Brinke Group heeft Hurenkamp Architecten samen met diverse adviseurs zoals BOEi de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het herbestemmingsontwerp voor het monument dat dit jaar 100 jaar bestaat. De voormalige cacao- en chocoladefabriek is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed in Alkmaar, ontworpen én gebouwd door de familie Ringers. Tot en met de sluiting in 1973 vervulde de fabriek een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeente en de regio als werkgever voor vele Alkmaarders.  

De 73 appartementen in de Ringersfabriek zijn gelegen op de 1ste tot en met de 5de verdieping. Leygraaf Makelaars leidt de verkoop. Onderdeel van het herbestemmings- en restauratieplan is de sloop van enkele kleine bouwdelen uit de jaren 80 en 90. Wat overblijft zijn de bouwdelen die gerealiseerd zijn tussen 1920 en 1951. Door de grote variatie in constructie, bouwtechniek en uitstraling heeft elk van de vijf bouwdelen en elk van de 73 appartementen zijn eigen karakter. De appartementen kennen een grote variëteit in afmeting, van 65 m² tot en met 210 m² en zijn voorzien van loggia’s, balkons en dakterrassen.

Voor de buitenruimte van het Ringerskwartier heeft het college van de gemeente Alkmaar het ontwerp van DELVA Landscape Architecture & Urbanism vastgesteld. Dit wordt gefaseerd uitgevoerd. Als eerste wordt het gebied aan de voorzijde van de Ringersfabriek en het Ringers Winkelcentrum opnieuw ingericht. Het plein heeft officieel een nieuwe naam gekregen. Wethouder Paul Verbruggen heeft vrijdag 15 mei jl. samen met Gea de Rooij (kleindochter van mededirecteur Theo Ringers van de voormalige chocoladefabriek) het plein officieel gedoopt tot het Ringersplein.

Voor de kosten van de eerste fase van de inrichting van het Ringersplein wordt aan de gemeenteraad een krediet van € 2,25 mln gevraagd. Na goedkeuring kunnen de werkzaamheden in het najaar van 2020 starten.