Start bouw nieuw DC voor Damen Shipyards in Schelluinen

Gisteren is in Schelluinen de eerste heipaal de grond ingegaan voor de bouw van een nieuw, energiezuinig distributiecentrum voor Damen Shipyards Group.

Het door BMN De Klerk te bouwen ‘warehouse’ op Griendweg 64 krijgt zo’n 14.500 m² opslagruimte en zal naar verwachting in februari 2025 in gebruik genomen worden. Het pand wordt eigendom van Deltabrug Beheer uit Hardinxveld-Giessendam, waarmee Damen een langjarige huurovereenkomst heeft gesloten. Ook bouwbedrijf BMN De Klerk komt uit Hardinxveld-Giessendam en het pand is ontworpen door Van Es Architecten uit Sliedrecht.

Het nieuwe pand wordt vanzelfsprekend zo energiezuinig mogelijk ingericht, aldus het persbericht van Damen. Zo is het pand volledig gasloos, heeft een A++++ energielabel, liggen er zonnepanelen op het dak en werkt de verlichting met bewegingssensoren. Alles bij elkaar levert dat het gebouw een Breeam-certificaat voor duurzame bouw op met vermelding ‘very good’.

Gorinchem

Het nieuwe ‘DC’ gaat het verouderde pand vervangen dat Damen hiervoor gebruikt op industrieterrein Avelingen-Oost in Gorinchem. Naast de opslagruimte heeft het nieuwe pand 800 m² bijbehorende kantoorruimte.

Ook is er nog eens zo’n 2700 m² buitenruimte zodat er meer laaddokken voor vrachtwagens kunnen worden gebouwd. Sowieso verwacht Martijn van Tilborg, logistics manager van Damen Shipyards, dat het nieuwe warehouse door een uitgekiende opzet en een hoogte van 11 meter een flinke boost zal geven aan het efficiënter werken. ‘Niet alleen voor onszelf. We  hebben jaarlijks zo’n duizend leveranciers die van dit logistieke centrum gebruikmaken en we leveren uit aan vijfhonderd bestemmingen.’

Griendweg

De 48 medewerkers van de afdelingen Transport, Voorraadbeheer en Magazijn van Damen Shipyards Group nemen vanaf februari volgend jaar hun intrek in het nieuwe pand aan de Griendweg 64 op bedrijventerrein Schelluinen-West, nabij Gorinchem.

Het pand wordt eigendom van Deltabrug Beheer uit Hardinxveld-Giessendam, waarmee Damen een langjarige huurovereenkomst heeft gesloten. Ook bouwbedrijf BMN De Klerk komt uit Hardinxveld-Giessendam en het pand is ontworpen door Van Es Architecten uit Sliedrecht.

Deltabrug werd in het proces begeleid door De Lobel & Partners real estate experts en BRiQ real estate adviseerde Damen Shipyards tijdens het gehele huisvestingsproces.