Schimmel woekert in huurwoningen, gemeenten lanceren meldpunten

In Utrecht en Enschede komen er meldpunten voor huurders die last hebben van schimmelvorming in hun woning. 

In Enschede is het de lokale partij Burgerbelangen die een meldpunt is gestart. In Utrecht gaat het initiatief uit van de gemeente zelf. Het bestaande meldpunt voor klachten van huurders wordt onder meer met een campagne nieuw leven in geblazen.  

Uit het laatste WoON-onderzoek (2021) blijkt dat ongeveer 15% woningen in Nederland kampt met schimmel- en vochtproblemen. En vocht en/of schimmelproblemen komen meer voor in huurwoningen dan in koopwoningen. Van de eigenaar-bewoners heeft 10% last van vocht of schimmel in huis. Bij corporatiewoningen (24%) en vrije sector huurwoningen (23%) komt de problematiek meer dan twee keer zo vaak voor.

De badkamer is met afstand de plek in huis waar schimmel het vaakst voorkomt, gevolgd door de slaapkamer en woonkamer. Bij de helft van de woningen met schimmel zijn volgens de bewoners ventilatieproblemen (mede) de oorzaak. Ook doorslaand vocht van de muren/gevel is bij veel mensen in een woning met schimmel een oorzaak (31%).

De cijfers laten echter ook zien dat de problematiek in de onderzoeksperiode af leek te nemen. Bij corporatiewoningen nam het aandeel huurders dat aangeeft last te hebben van vocht en/of schimmel in huis af van 28% in 2018 naar 24% in 2021. Bij private huurwoningen is een vergelijkbare verbetering te zien (van 27% naar 23%). 12% van de eigenaar-bewoners had er in 2018 nog last van.   

Schimmelproblematiek staat in het woondebat wel meer op de radar van huurdersorganisaties en de lokale politiek. Huurders als Ramona, die in Rotterdam Lombardijen een woning betrekt van de Rotterdamse corporatie Havensteder, haalden het nieuws met daadwerkelijk door schimmel zwart "geblakerde" plafonds en wanden. Alleen al bij Havensteder kwamen in 2023 zo'n 2.300 meldingen binnen over schimmeloverlast, in 2021 waren dat er nog 1.700. 

Om schrijnende woontoestanden tegen te gaan heeft de gemeente Rotterdam voor 2024-2025 prestatieafspraken gemaakt met alle Rotterdamse woningcorporaties en huurdersverenigingen. Met de corporaties is afgesproken dat zij voor bijna € 1 mrd gaan investeren in het onderhoud van de woningen. 3600 woningen met E-, F- en G-energielabels worden duurzamer gemaakt. € 48 miljoen wordt uitgeven aan de aanpak van vocht en schimmel. Daarnaaast gaan de vier grote corporaties Havensteder, Hef Wonen (het voormalige Vestia), Woonbron en Woonstad hun huurders via diverse kanalen informeren over het verwijderen van schimmel en het ventileren om schimmel te voorkomen.

Leefbaar Rotterdam, de grootste fractie in de Rotterdamse gemeenteraad, kwam eind februari met een eigen meldpunt voor schimmelwoningen.