Schijnwerper op leegstaande panden in Arnhem

In Arnhem zullen drie weken lang leegstaande panden worden aangelicht om het probleem van leegstand zichtbaar te maken. Ook is er een uitgebreid cultureel en inhoudelijk programma.

In Arnhem zullen drie weken lang leegstaande panden worden aangelicht om het probleem van leegstand zichtbaar te maken. Ook is er een uitgebreid cultureel en inhoudelijk programma.

Ruimtekoers is een nieuw initiatief van een netwerk van 'urban pioniers' in Arnhem en presenteert van 14 maart t/m 11 april 2015 een publieksprogramma met innovatieve interventies. Hierbij wordt het probleem van leegstand ingezet om de binnenstad tot leven te brengen. Beschikbare ruimte wordt letterlijk uitgelicht met groene led-verlichting en projecties. Zodra het donker is gaat het groene licht aan en is voor iedereen te zien welke ruimten beschikbaar zijn voor nieuwe invullingen.

In Arnhem staat ongeveer 16% van de kantoorruimte leeg, iets hoger dan het landelijk gemiddelde, volgens de cijfers van DTZ Zadelhoff. Stec groep constateert dat hiervan meer dan 60% langer dan twee jaar leegstaat. De winkelleegstand in Arnhem is 7%. In de binnenstad is dit hoger. In 2013 stelde de gemeente twee coördinatoren aan om de transformatie en herontwikkeling van in onbruik geraakte gebouwen te bevorderen.

Third places
Het leven in de Arnhemse binnenstad krijgt met Ruimtekoers een extra dimensie. Naast wonen en werken, biedt Ruimtekoers nieuwe plekken in de binnenstad 'om te kunnen zijn’. Deze 'third places' zijn plaatsen die een toegevoegde waarde bieden aan de leefbaarheid van een stad. Emotioneel contact krijgt op deze ontmoetingsplekken een grote rol.

Om het maatschappelijke probleem ook inhoudelijk op de kaart te zetten, is er een inhoudelijk programma voor geïnteresseerden, creatieve ondernemers, het bedrijfsleven en de politiek. Met debatten, netwerkbijeenkomsten en talkshows en met partners als VPRO Tegenlicht, Pop-Up City, Ruimtevolk en gemeente Arnhem, geeft Ruimtekoers ruimte aan verbinding.

Logement in kantoorpand
Het element Innovate omhelst de toekomst van Nederlandse steden en de inzetbaarheid van nieuwe concepten en business-modellen om leegstand in te zetten als middel. Allereerst Re.tale: een concept warehouse met niet-alledaagse producten met een inspirerend verhaal of statement. Daarnaast is samen met Woonpioniers (Arthur van der Lee en Jelte Glas) en Volkshuisvesting Arnhem, Bedstay tot leven gekomen: een tijdelijk logement in een verlaten kantoorpand.

Een cultureel programma met muzikale optredens van onder andere Afterpartees en Eerie Wanda, een filmprogramma in Ruimtekoers Cinema, excursies door de binnenstad, sportieve activiteiten zoals de Wake Up Club en exposities in samenwerking met Museum Arnhem, Oddstream uit Nijmegen en Kunstacademie Artez.

Samenwerkingspartners
Arnhem is standplaats voor dit festival met (inter)nationale lading. Er zijn dan ook zowel landelijke als regionale partners. Gemeente Arnhem, provincie Gelderland, SAB, Dirkzwager Advocaten & Notarissen, DTZ Zadelhoff, Syntrus Achmea, Colliers International, AkzoNobel, Kunstacademie ArtEZ, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en culturele partijen als Luxor Live en Rozet steunen Ruimtekoers.