Savills: kansen voor hotelbeleggers groeien

De Europese beleggingsmarkt voor hotelvastgoed is in Q3 2020 met 56,3% ingezakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit een hotelrapport van Savills over de Europese markt. Einde Q3 2020 bleef de teller voor wat betreft Europese hotelinvesteringen haken op € 7,3 mrd, 56,3% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Van dat volume werd 43,8% bovendien in de periode voor Covid-19 gerealiseerd, in januari en februari.  

Hoewel Savills zag dat een toenemend aantal hotelketens probeerde het vastgoed off-balance te brengen door middel van sale & leaseback-transacties, werden er nauawelijks deals gesloten. Dat komt voolgens Savills doordat investeerders het niet voor elkaar kregen vreemd vermogen op te halen voor eventuele aankopen. Overigens verwacht Savills dat het aanbod aan hotels, gezien de onzekerheid in de markt, op korte termijn zal aanhouden.

Hoewel prijsvorming gezien het lage aantal transacties moeilijk is, denkt Savills dat de aanvangsrendementen iets toenemen. De laagste aanvangsrendementen op goed verhuurd vastgoed liggen nu op 4,46%. Maar gemiddelde yield spread naar hotels in eigendom/franchise en management contracten ligt nu op respectievelijk 114 basispunten en 157 basispunten. Transacties in de beste markten vinden echter nog steeds plaats waarbij Londen de boventoon voert. 

Inmiddels hebben diverse kopers zich al opgemaakt om aan de slag te gaan. Enkele investeerders hebben nieuwe fondsen opgericht die mikken op de hotelsector in heel Europa. Zo heeft Azora een fonds van € 680 mln opgezet en Schroders een van € 425 mln. Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment, bij Savills in Nederland: 'Een tweede golf van de pandemie in heel Europa is zwaar voor de hotelbranche, maar met name equity-beleggers zien kansen in de sector voor bepaalde value add-beleggingen en nieuwe ontwikkelingen. Daar horen zeker ook herontwikkelingen bij.'

Savills verwacht overigens dat de yield spread tussen markten die het steeds beter lukt Covid-19 onder controle te krijgen en markten die getroffen worden door verdere lockdowns en quarantaine maatregelen, groter zal worden.