Savills IM: vastgoedmarkt blijft in 2024 aantrekkelijk voor beleggers

De vastgoedmarkt blijft ook in 2024 zeer aantrekkelijk voor beleggers, concludeert Savills Investment Management (Savills IM) in de Outlook 2024.

 

Vanwege de hoge rente - de verwachting is dat die hoog blijft tot het einde van 2024 - vindt Savills IM het belangrijk te kijken naar fundamentele factoren om kansen in vastgoed te vinden. Ook de weg naar net zero en duurzaamheidsinspanningen blijven op de voorgrond staan. Ook voor de Nederlandse kantorenmarkt is duurzaamheid een belangrijk kenmerk, zeggen Marcel Fleminks en Edgar Hertog, co-heads Nederland voor Savills IM: “Kantoren zijn een uitdagende markt. Enerzijds groeit de leegstand van kantoren op niet-A-locaties. Anderzijds zien we kansen in de ESG-doelstellingen die kantoorpanden Paris-proof moeten maken. Savills IM heeft al een aantal panden succesvol gerenoveerd. Locaties met een goed energielabel hebben een voorsprong in de markt. Naast dat het onze panden aantrekkelijker maakt, helpt het ons en de gebruikers van onze panden ook bij de doelstellingen om de uitstoot naar beneden te brengen.”

Het is volgens Savills IM ook een goede tijd voor vastgoedbeleggers om hun strategie te richten op allocaties naar leningen in vastgoed. Schuldfinanciering is steeds minder beschikbaar, van veel vastgoed wordt het rendement herzien en stijgen de rentes. Dat leidt tot gunstige voorwaarden voor partijen die leningen kunnen verstrekken. Beleggers die op zoek zijn naar stabiele en gegarandeerde inkomsten in een volatiele markt hebben met de kapitaalbuffers die vastgoedleningen bieden een goede bescherming tegen neerwaartse risico’s.

De huurprijzen voor moderne stedelijke industriële en logistieke gebouwen zullen in 2024 naar verwachting sterk stijgen, met name voor eenheden in of dicht bij de grote stedelijke gebieden. De lage leegstand is voornamelijk in  stedelijke gebieden, waar voorraden en grond schaars zijn terwijl het steeds belangrijker wordt dicht bij de eindklant te zitten. Investeren in moderne activa is daarom een goede beleggingsstrategie. Een andere mogelijkheid is om zelf hoogwaardige, volgens ESG-richtlijnen gecertificeerde industriële en logistieke bedrijfsruimtes te ontwikkelen.

Verder ziet Savills IM goede kansen in woningbeleggingen, als is de bij buitenlandse beleggers de focus op wonen wat minder. 

img
Redacteur
Profiel