Saai is het nooit rondom Veluwse ontwikkelaars recreatiewoningen

EuroParcs heeft de twijfelachtige eer om het volgende hoofdstuk te schrijven in de saga rondom vakantieparken waarmee het niet helemaal goed gaat. Met de nodige branie werd de Nederlandse recreatiemarkt vanaf de jaren 70 door een handvol Veluwse familiebedrijven bestierd.  

EuroParcs heeft op dit moment twee problemen. Grootaandeelhouder Waterland moet geld bijstorten om de ontwikkelaar en uitbater van vakantieparken van de ondergang te redden. Het kopen van recreatiewoningen is even wat minder in zwang en EuroParcs heeft wél behoorlijke financieringsverplichtingen lopen.

Oneerlijke handelspraktijk

Het verkopen van recreatiewoningen door EuroParcs staat sowieso ter discussie nu de rechter de verkoop van een vakantiewoning op een ressort in Kaatsheuvel in 2021 nietig heeft verklaard. Het was volgens de rechter voor de koper onvoldoende duidelijk dat zij voor meer dan € 200.000 alleen het vakantiehuisje kocht. De grond huurde ze voor meer dan € 4000 per jaar. Een oneerlijke handelpraktijk, meent de rechtbank. EuroParcs moet de vrouw de koopsom terugbetalen, al gaat het bedrijf wel direct in beroep tegen de uitspraak. Omdat soortgelijk verkoopovereenkomsten ook met honderden andere kopers werden gesloten, hangt de dreiging van een miljoenenclaim boven de markt.

Shirtsponsor Feyenoord

Nauwelijks vijf jaar geleden zag de toekomst van het bedrijf er nog zonnig uit. De Veluwse familie Vos verkoopt een meederheidsbelang van het bedrijf aan de Bussumse private equity investeerder Waterland, dat miljarden investeert in bedrijven variërend van een assurantie-tussenpersoon tot een etikettendrukker. Met de de nieuwe investeerder aan boord wil Europarcs fors groeien in binnen- en buitenland. Wim Vos Jr. gaat zich richten op DVG Projecten, het vastgoedbedrijf dat hij deelt met zijn broer Wouter en zijn vader Wim Sr. en dat door heel Nederland actief is met woningbouw, winkels, kantoren en zorginstellingen.

Hacienda's in Marbella

Wouter Vos, net als zijn broer ooit op hoog niveau actief in de paardensport, blijft wel tot de dag van vandaag aan bij EuroParcs aan als ceo. In 2000 wordt volgende stap in de expansie van EuroParcs gezet als het de Nederlande branchegenoot Droomparken overneemt. Deze aanbieder geniet op dat moment een groeiende bekendheid als shirtsponsor van Feyenoord, een contract dat tot eind vorig voetbalseizoen wordt ingvuld. Die overname komt niet geheel uit de lucht vallen, Droomparken is namelijk opgericht door oom Hoevert Vos, op dit moment actief met hacienda's in het Spaanse Marbella. 

Familie Bergervoet

De wereld van recreatiewoningen is sowieso een Veluwe-feestje. EuroParcs-oprichter Wim Vos Sr. is namelijk een neef van Janus Bergervoet, de oprichter van TopParken, niet te verwarren met Succesparken, waar Jan Bergervoet de scepter zwaait. Vanaf halverwege de jaren '80 kopen Janus Bergervoet en Vos Sr. tientallen campings en recreatieterreinen door heel Nederland, waarop chalets, stacaravans en faciliteiten als zwembaden verrijzen.

In 2021 staat de familie Bergervoet nadrukkelijk in de belangstelling als TopParken haar toenmalige directeur wegens fraude ontslaat. Vorig jaar wordt hij ook nog eens veroordeeld wegens verkrachting van een au pair in de buurt van Monaco, een feit waarvoor de zoon van Janus Bergervoet in 2022 al veroordeeld was. 

Witwassen en woningnood

Eind 2022 zijn Europarcs en Topparken samen goed voor ca. 18.000 accomodaties in binnen- en buitenland. Vakantieparken staan op dat moment scherp op de radar van politiek Den Haag. Enerzijds is er druk vanuit justitie vanwege signalen over ondermijning en witwaspraktijken op vakantieparken, met de saga rondom Fort Oranje als bekendste voorbeeld. Anderzijds worden de parken gezien als het laaghangende fruit om de acute vraag naar woningen in te vullen, iets waar vakantieparken officieus al op inspeelden door de huisvesting van arbeidsmigranten, echtscheidingsslachtoffers en andere spoedzoekers. De coalitie heeft in haar regeeerakkoord opgenomen permanente bewoning van vakantiewoningen te willen gaan gedogen in de strijd tegen de woningnood.