Rotterdam polst markt voor nieuwbouw naast OV-terminal

De gemeente wil twee bouwplots in Rotterdam Central District (RCD) via een tender uitgeven. Het gaat om de bouwplots aan weerszijden van de stationsterminal, tegen het eerste perron.

Eerst vindt een marktconsultatie plaats om de mogelijkheden en onmogelijkheden in beeld te brengen. De daadwerkelijke tender start later dit jaar in september. De aftrap voor de het project vindt tijdens de Provada plaats op woensdag.

Het oostelijke plot grenst aan het Delftseplein, de looproute langs Central Post, het Schiekadeblok en verder. Het westelijke plot Conradstraat ligt aan de busterminal met aan de overzijde het Groot Handelsgebouw. Hoogbouw is mogelijk tot 140 meter respectievelijk 180 meter, blijkt uit de randvoorwaarden in de gespreknotitie voor de marktconsultatie. Het totale programma kan maximaal 105.000 m² bvo omvatten, 45.000 m² voor het Delftseplein en 60.000 m² voor de Conradtstraat.

Met de komst van het nieuwe station en de loper naar de binnenstad is volgens de gemeente een van de meest aantrekkelijke en dynamische gebieden in de stad ontstaan. Ook de rest van de locaties in het RCD kunnen nu ontwikkeld worden.

RCD is een gebied met een grote diversiteit aan functies. Dit komt tot uiting in het concept ‘Mixone, dat de basis was voor het stedenbouwkundig plan uit 2007. Het is niet te koppelen aan één specifieke economische sector. ‘Hier hebben lokale smaakmakers hun plek naast grote internationale bedrijven en wordt gewoond naast hippe uitgaansgelegenheden’, aldus de gemeente. ‘Deze Mixone maakt RCD een bijzonder levendig gebied waar uitersten elkaar ontmoeten.’

Uit de notitie blijkt dat kantoorruimte onder voorwoorden mogelijk is. ‘Gezien de leegstand van bestaande kantoorruimten in het RCD wordt kritisch gekeken naar het toevoegen van kantoorruimte. Er is een transformatieopgave benoemd voor de binnenstad. Een uniek kantoorconcept dat synergie oplevert met andere functies in het gebouw en de omgeving is de ambitie. De komende vier jaar mogen op beide plots alleen kantoren worden gerealiseerd als minimaal 50% wordt gerealiseerd ten behoeve van een huurder die nog niet in Rotterdam gevestigd is.’