Rotterdam krijgt er enige honderden studentenwoningen bij

Om Rotterdam een thuisstad te laten zijn voor studenten, ontwikkelt Van der Vorm Vastgoed een groot aantal studentenwoningen in kantorenpark Brainpark 1 in Kralingen-Oost. En Leyten bouwt in de Alexanderknoop, het gebied rondom station Rotterdam Alexander, 286 woningen voor studenten.

 

Rotterdam is een van de grootste studentensteden van Nederland, met jaarlijks meer dan 100.000 studenten aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding. “We willen die studenten graag voor de stad behouden,” zegt wethouder Chantal Zeegers, van Bouwen en Wonen. “Ze brengen veel talent en kennis naar onze stad, ze zorgen voor dynamiek en levendigheid. We willen een stad zijn waarin studenten zich thuis voelen. Voldoende goede en betaalbare huisvesting is dan hard nodig. Daarom hebben we vorig jaar ook het uitvoeringsplan studentenhuisvesting 2023-2026 vastgesteld”.

In Brainpark 1 maakt een verouderd kantoorpand aan de Max Euwelaan 71-79 plaats voor een woongebouw met 348 wooneenheden, variërend van studentenkamers en zelfstandige studio’s tot tweekamerwoningen en maisonnettes. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit mogelijk. Van het bouwprogramma hebben 287 woningen, waaronder alle studentenwoningen, een sociale huurprijs. De overige 61 woningen voor young professionals en starters op de woningmarkt hebben een middenhuurprijs. Het woongebouw biedt ook plek voor een ontmoetingsruimte, commerciële voorzieningen, een fietsuitleen en fietsenmaker.

Brainpark 1 ligt in Kralingen-Oost, vlakbij de Kralingse Zoom, tussen de campus van de Erasmus Universiteit en de A16. Het is op dit moment nog vooral een kantorenpark, maar het gebied groeit de komende jaren uit tot een groene, gezonde en aantrekkelijke plek voor verschillende doelgroepen.

In de Alexanderknoop komen 286 woningen voor studenten en 116 middenhuur- en koopappartementen. Daarvoor worden verouderde kantoorpanden aan de Hoofdweg 256-258 verbouwd tot studentenwoningen, met voorzieningen als een gemeenschappelijke huiskamer, een wasserette en groene binnentuin. Alle studentenwoningen hebben een sociale huurprijs. Aansluitend worden aan de Hoofdweg 260 middenhuur- en koopappartementen gebouwd. Ook komt er een nieuwe parkeergarage. Projectontwikkelaar en belegger Leyten ontwikkelt deze woningen.

img
Redacteur
Profiel