Rijksvastgoedbedrijf biedt meer ruimte aan marktinitiatieven

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat meer ruimte bieden aan initiatieven van marktpartijen bij de verkoop van vastgoed.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat meer ruimte bieden aan initiatieven van marktpartijen bij de verkoop van vastgoed.

Maak maar een plan en doe een bod op een pand dat het Rijk niet meer nodig heeft, nog voordat het officieel te koop staat. Als het bod reëel is en niemand hoger biedt, kan de lege kazerne, gevangenis of kantoortoren van jou zijn.
Zo’n ‘marktinitiatief’ is een van de nieuwe instrumenten die het Rijksvastgoedbedrijf wil gaan gebruiken om initiatieven vanuit de markt meer ruimte te geven.

'Marktpartijen hikken vaak aan tegen hoge kosten die ze moeten maken om een plan te ontwikkelen, zonder dat ze weten of ze een pand – in concurrentie met anderen – ook kunnen kopen. Daarom komt er in sommige gevallen een systeem met voorselectie van geschikte kandidaten', legt directeur-generaal Jaap Uijlenbroek uit. 'En soms zullen we na voorselectie ook een tegemoetkoming kunnen betalen voor het ontwikkelen van plannen. Dat kan partijen over de streep trekken.'
Het honoreren van verfrissende ideeën die uit de markt komen, geeft initiatiefnemers ook een streepje voor. Al zal uiteindelijk iedereen een faire kans moeten hebben een pand te kopen; verkoop van rijkspanden blijft een transparant, open en eerlijk proces.

Verkoop bij opbod
Bij gewilde panden wil het Rijksvastgoedbedrijf soms een veiling organiseren, waarbij ook overbieden mogelijk is. Bij minder courante objecten kunnen biedingen onder voorwaarden toegelaten worden, bijvoorbeeld de voorwaarde dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd, of een voorbehoud voor de financiering. Verder onderzoekt de dienst nog andere verkoopmethoden, zoals verkoop van een aantal gelijksoortige panden in één ‘mandje’.

Voor € 125 mln aan verkocht
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar voor € 125 mln aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht.
In totaal ging het om 160 verkooptransacties, voor het grootste deel van grond (totaal ruim 400 ha). Er werden 27 gebouwen of complexen verkocht met een totale vloeroppervlakte van circa 300.000 m². Het ging daarbij bijvoorbeeld om voormalige gevangenissen, kantongerechten, kantoren, enkele woonhuizen, een jachthaven en een oude Duitse bunker.
Zo werd het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam verkocht en het Paleis van Justitie in Den Bosch. Ook de Blokpoortgevangenis in Leeuwarden veranderde van eigenaar. Deze monumentale panden krijgen een nieuwe functie. Het voormalige CBS-kantoor in Voorburg wordt door de nieuwe eigenaar gesloopt en maakt plaats voor woningbouw.

Het verkoopproces van de kantoorgebouwen aan de Steenvoordelaan 370 in Rijswijk (19.600 m²) en het Willem Witsenplein in Den Haag (14.000 m²) leidden niet tot resultaat omdat er volgens het Rijksvastgoedbedrijf te weinig geboden werd. Voor Steenvoordelaan 370 wordt nu eerst een vrijblijvende marktconsultatie georganiseerd. Het Willem Witsenplein is opnieuw in de verkoop gegaan.