Resultaten ASR Real Estate stabiel in 2020

ASR heeft woensdag het jaarverslag gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat het bedrijfsresultaat van ASR Real Estate in 2020 redelijk stabiel is gebleven op €13 mln (2019: €14 mln).

De inkomsten uit vergoedingen zijn gestegen tot €40 mln, een stijging van €1 mln ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit was het gevolg van de toename in assets under management (AuM), die weer gedeeltelijk werden gecompenseerd door lagere transactiekosten op het platteland en lagere vastgoedbeheerkosten van het winkelfonds.

De COVID-19-effecten zijn voornamelijk terug te vinden in de retail-portefeuille. Huurinkomsten zijn gedaald door een toename van de leegstand in winkels. In de tweede helft van het jaar is er wel een verbetering opgetreden in de leegstandspercentages voor kantoren en woningen.

Outlook 2021
Het jaar 2021 zal nog grotendeels in het teken staan van de strijd tegen COVID-19 en het daaropvolgende maatschappelijke en economische herstel. De uitgestelde economische impact  zal ook de huurdersmarkt dicteren. Toenemende faillissementen lijken onvermijdelijk en huurders die het redden zullen serieus gaan nadenken over hun kosten en huurcontracten.

Leegstand zal naar verwachting toenemen in het kantoorsegment, de detailhandel en in scienceparken. Sterke fundamentals zullen de impactop de residentiële markt beperken. De zeer lange huurcontracten van de plattelandsportefeuille zullen helpen om daar de impact van COVID-19 op te vangen. De gedeeltelijke sluiting van winkels als gevolg van de tweede lockdown in Nederland is een uitdaging, waarbij het cruciaal is voor winkeliers dat de winkelomzet zich snel herstelt.

Voor alle sectoren geldt dat het tekort aan hoogwaardige activa en de zeer lage rentetarieven, de waarden in primaire markten zullen blijven ondersteunen. Dat zijn de markten waar ASR Real Estate zich op richt.