In de regiospecial Brabant een interview met Antoon van de Water, algemeen directeur RSP Makelaars.
Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021
‘Gebouwen met een vermenging aan functies, daar hebben we in Brabant behoefte aan. Maar ook aan moderne gebouwen. Je ziet dat bijvoorbeeld op de kantorenmarkt: we hebben één nieuwbouwontwikkeling in het Paleiskwartier in Den Bosch die voldoet aan die eisen, en daar is veel belangstelling voor. Je ziet het ook op de winkelmarkt: die zou erbij gebaat zijn als de bestemming verruimd zou worden. In Den Bosch bijvoorbeeld is nog wel ruimte voor horeca erbij.
RSP, met kantoren in Eindhoven en Den Bosch, is van oudsher sterk op de Noord-Brabantse winkelmarkt. Corona heeft de malaise die er al was in de middelgrote steden versterkt. Schrijnend is dat winkeliers die het door goed ondernemerschap toch goed deden, door de lockdown hun kansen zien slinken. Door verhuurders wordt heel verschillend gereageerd, iedereen zit er anders in.
De boodschappencentra en het centrum van Den Bosch lopen echter goed. De drukte van Black Friday heeft laten zien dat mensen behoefte blijven houden aan funshoppen. Als de gemeente de stad aantrekkelijk houdt en goed bereikbaar, dan blijft de leegstand in het centrum weg. Aan meer winkelmeters is echter geen behoefte, ook van grote bakken zijn we goed voorzien.
Hoe anders is dat op de bedrijfsruimtemarkt. Daar kan Den Bosch wel nieuwbouw gebruiken; nu gaat veel logistiek naar Waalwijk en Oss. Nieuwbouw in Den Bosch is echter snel verhuurd tegen goede prijzen. Helaas heeft Den Bosch weinig grond voor nieuwbouw. In heel Noord-Brabant zie je trouwens dat de koopprijzen wel stijgen, maar dat de huurprijzen die stijging niet bijhouden. Omdat veel op risico gebouwd wordt, zie je links en rechts bovendien nu ook leegstand ontstaan.
Op de kantorenmarkt zien we dat ondanks de lockdown de vraag niet weg is. Het is een vervangingsmarkt. De komende tijd zullen veel huurcontracten expireren en bedrijven zijn zich aan het oriënteren. Daarbij valt op dat ze, inspelend op thuiswerken, 10–20% minder ruimte vragen. Daarnaast vinden ze de kwaliteit van een gebouw belangrijk en zijn ze ook bereid daarvoor te betalen. Eigenaren die hun verouderde gebouwen vernieuwen, kunnen daar dus van profiteren.’