Reecox Nederland weer boven 200 punten

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal steeg de Deutsche Hypo Reecox-waarde in totaal met 8,9 % naar een stand van 204,3 punten – een niveau dat voor het laatst in januari 2018 hoger lag.

De Nederlandse vastgoedeconomie ontwikkelde zich in het tweede kwartaal van het jaar doorgaans positief. Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van Deutsche Hypo: ‘Momenteel zien wij – zoals in vrijwel alle grote steden in Europa – binnen de woningbouw een enorme vraag. Op grond van langdurige vergunningsprocessen, nieuwe bouwvoorschriften en gestegen bouwkosten, werd in de laatste jaren veel te weinig gebouwd, zodat een minimaal aanbod tegenover een grote vraag staat. Dit leidt tot enorme prijsstijgingen, waarbij de rentabiliteit in het eerste jaar voor beleggers nog steeds interessant is. In de logistieke branche daarentegen kampen zij momenteel met historisch lage aanvangsrendementen. Desondanks is deze assetklasse nog steeds erg in trek, net als de markt voor kantoorvastgoed.’

De Reecox presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE Epra/Nareit Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De positieve ontwikkeling wordt in hoge mate door de toekomstverwachtingen van het Nederlandse bedrijfsklimaat bepaald. Met een groei van 16,1% steeg het bedrijfsklimaat naar 113,7 punten. Iets minder dynamisch waren de ontwikkelingen van de Nederlandse aandelenmarkten. De belangrijkste aandelenindex AEX steeg met 4,2% tot 729,5 punten. Eveneens maakte de vastgoedindex FTSE Epra/Nareit Netherlands ten opzichte van het voorgaande kwartaal een groei door van 6,4% naar 483,2 punten.

‘De markt voor hotel- en winkelvastgoed heeft het lastig, hoewel hier ook door de langzame terugkeer van internationale toeristen een voorzichtig optimisme heerst. Investeerders blijven zich weliswaar richten op toplocaties, maar er heerst desondanks onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de detailhandel. Uiteindelijk is de retail niet weg te denken en zal er een mix van retail ter plaatse en e-commerce ontstaan’, aldus De Bever bij de presentatie van de Reecox-resultaten.