Rechtbank Den Haag: dark store is geen detailhandel

Oegstgeest mag een distributiepunt van flitsbezorgdienst Getir weren uit een winkelstraat, zo heeft Rechtbank Den Haag in kort geding bepaald.

Getir wilde zich vestigen in het voormalige ABN Amro-kantoor in Oegstgeest. Volgens de gemeente Oegstgeest was de komst van een dark store van de van oorsprong Turkse flitsbezorger in het pand in winkelgebied De Kempenaerstraat in strijd met het bestemmingsplan. Een distributiecentrum is, zo meent de gemeente, niet te beschouwen als detailhandel.

De rechter volgt in zijn uitspraak de gemeente. Er worden geen spullen uitgestald voor verkoop. Vanaf de openbare weg zijn de goederen niet te zien. Bezoekers kunnen er evenmin wat kopen, dus is er geen sprake van detailhandel. Deze uitspraak lijkt rechtstreekse handhaving van de vestiging van dark stores op basis van de geldende detailhandelsbestemming mogelijk te maken.

De komst van dark stores is een heet hangijzer in diverse gemeenten. Aan- en afvoer van goederen veroorzaakt overlast in woonbuurten. Eerder blokkeerden Amsterdam en Rotterdam daarom de komst van nieuwe verdeelpunten door een zogeheten een voorbereidingsbesluit met gebruiksverbod voor dark stores.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen