De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de bezwaren tegen de bouwplannen voor Amstelstation-Amsteloever ongegrond verklaard. De gemeente Amsterdam kan nu voort met het bestemmingsplan voor het gebied waar onder meer 1.300 tot 2.100 woningen moeten verrijzen.
Verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden en de eigenaar van de Mondriaantoren, First Sponsor Group uit Singapore, vrezen dat de transformatie van het gebied het ondernemersklimaat aantast. Uit verkeersonderzoek dat de partijen lieten uitvoeren, zou onder meer blijken dat het aantal fietsers voor de ingang van de parkeergarage van de Mondriaantoren toeneemt, zonder dat er een oplossing voor wordt geboden. Daarnaast zou de kantorenleegstand met de komst van nieuwe kantoren nog groter worden. De gemeente Amsterdam heeft nu maximaal 60.000 m² kantoorruimte en 14.000 m² aan voorzieningen in het gebied gepland.
De Raad van State vindt dat de partijen onvoldoende aantonen dat de leegstand stijgt met de komst van extra kantooroppervlakte. Voor de vermeende toegenomen verkeersdrukte is volgens de Raad van State ook geen grond. Uit het verkeersmodel voor het plangebied blijkt volgens de Raad van State, dat het aantal fietsritten beperkt toeneemt. Ook zouden verbeteringen aan het fiets- en voetgangersnetwerk eventuele verkeersgroei kunnen opvangen.
Het bestemmingsplan, dat op 30 november 2022 werd vastgesteld, is met de uitspraak van de Raad van State onherroepelijk geworden. Amsterdam kan nu aan de slag met de eerste voorbereidende werkzaamheden. De bouwstart staat voor 2024 gepland. Tussen 2027 en 2030 moeten de laatste werkzaamheden, zoals de bouw van een ondergrondse parkeergarage, worden verricht.