Q-Park blijft beheer voeren na overname

De Amerikaanse investeerder KKR wil voor bijna € 3 mrd Q-Park inlijven. Het betreft een overname van  100% van de aandelen.

Q-Park is momenteel in handen van ongeveer 25 institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen en tevens oprichters ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn en verzekeraars. Oprichter Ward Vleugels is samen met deze pensioenfondsen en onder andere Delta Lloyd, Interpolis en KPN Pensioenfondsen eigenaar van Q-Park.

Het bod is de uitkomst van een verkoopproces dat de huidige aandeelhouders in 2016 zijn gestart omdat zij hun beleggingen graag willen diversificeren.

Het bod vertegenwoordigt een overnameprijs van ongeveer € 2,95 mrd, dat gelijk staat aan oftewel 15 maal de EBITDA van 2016. KKR neemt ook de schuld van Q-Park ter waarde van ruim een miljard euro over. De raad van commissarissen en raad van bestuur staan unaniem achter het bod en zijn de huidige aandeelhouders van Q-Park NV. De exclusieve onderhandelingen met KKR Infrastructure zijn gestart. Eerder deden de Australische belegger Macquarie en het Chinese bedrijf Cheung Kong Infrastructure een bod op Q-Park. Er waren ongeveer twintig geinteresseerde partijen.

Ward Vleugels richtte Q-Park op met behulp van zijn schoonvader Ger Ruijters, tevens projectontwikkelaar. Ruijters had al een aantal parkeerplaatsen in de regio Maastricht in eigendom. In ING Real Estate vonden beide heren een financieringspartner die mee wilde investeren in parkeerengarages. Er werd een investeringsvehikel opgezet waarin de parkeergarages werden ondergebracht. Zo’n fonds heeft echter enkel waarde als er sprake is van kritieke massa en daar was een investering voor nodig.

Twintig jaar geleden was de honger naar vastgoedinvesteringen enorm. Het zoeken van grote kapitaalverstrekkers was dan ook geen moeilijke zaak. Pensioenfondsen en verzekeraars waaronder ABP, Interpols en SNS Reaal vonden moeiteloos een nieuw onderkomen voor hun kapitaal, namelijk Q-Park NV. Belangen in het nieuwe bedrijf werden verdeeld. Frank de Moor volgde in 2014 Ward Vleugels op als CEO van Q-Park.

Inmiddels ligt er een bod op tafel van bijna € 3 miljard euro waarmee alle aandeelhouders kunnen worden aangekocht. Het bod is nu voorgelegd aan de aandeelhouders.

KKR heeft momenteel voor $ 138 mrd aan bezittingen onder beheer. De overname vindt plaats via het infrastructuurfonds van de belegger. KKR heeft meegedeeld volledig achter de langetermijnstrategie van Q-Park te staan. Met dit vooruitzicht kan KKR Q-park bijstaan met financiële en technische middelen en strategisch advies.

De voorgestelde overname zal geen gevolgen hebben voor staf en medewerkers. Q-Park blijft functioneren als een zelfstandige eenheid binnen KKR met hoofdkantoor, management en staf in Maastricht. Naam en corporate identiteit blijven onveranderd.

Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) is een Amerikaanse investeringsmaatschappij, gevestigd in New York, bekend om zijn grote leveraged buyouts. KKR werd opgericht in 1976 door Jerome Kohlberg, Jr, samen met de neven Henry Kravis en George R Roberts, met wie Kohlberg daarvoor had gewerkt bij Bear Stearns. De private equity investeerder heeft bijna $ 100 mrd assets in portefeuille.

Het was KKR die in 2005 een portefeuille met Bijenkorf-, Hema- en V&D-panden verkocht aan IEF Capital en andere beleggers. De Amerikaanse investeringsmaatschappij was ook mede-aandeelhouder van Maxeda, toendertijd de moeder van ondermeer de genoemde warenhuizen en Praxis.

Q-Park heeft een portefeuille met 6300 parkeergarages in 10 landen. In 2013 werd een grote reorganisatie doorgevoerd, waarbij het vastgoed en de exploitatie organisatorisch werden gescheiden. In 2013 en 2014 moest de onderneming fors afschrijven op zijn vastgoedportefeuille en goodwill, waardoor ze in de rode cijfers belandde (€ 228 mln verlies in 2014 en € 146 mln in 2013). Het herstel zette daarna in en vorig jaar kon Q-Park een nettowinst van  € 129 mln noteren, 42% hoger dan in 2015. Dat was onder meer te danken aan een positieve herwaardering van het vastgoed. In 2016 boekte Q-Park een netto-omzet van € 825 mln en een EBITDA van € 194,9 mln.

Frank de Moor, CEO sinds 2014, en Marcello Iacono, CFO sinds 2015, blijven het managementteam aanvoeren.