Provinciale Staten 2023: Help Groningen de winter door

Het is niet de meest sexy stembusgang, maar 15 maart zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. PropertyNL hoort graag uw mening over ruimtelijke kwesties die in uw provincie spelen. In aflevering 9 Groningen, van oudsher de energiekste provincie van ons land. Moet de provincie Groningen meer doen om een betaalbare energietransitie voor haar inwoners mogelijk te maken?

De energiecrisis- en transitie in ons land biedt de Groningers zowel voor als nadelen. Nu na jaren van kleine aardbevingen die gaskraan nu echt definitief dicht lijkt te gaan kan er goed werk gemaakt worden van het opknappen van alle schade aan woningen en andere gebouwen in het gaswinningsgebied. Tegelijker springt Groningen ferm in op de nationale behoefte aan nieuwe bronnen van energie met Eemshaven als belangrijke hub voor de import van LNG en de ontwikkeling van offshore windparken.

Veel energiearmoede

Veel inwoners van het met name wat armere oostelijke deel van de provincie profiteren nog nauwelijks van dit nieuwe elan. Sterker nog, deze Groningers worden meer dan gemiddeld geraakt door de fors gestegen energieprijzen. Ondanks het energieplafond en de lokale energiesubsidie heeft 30% of meer van inwoners een hoge energiequote waardoor ze hun financiële plaatje niet of nauwelijks meer rond kunnen rekenen.

Leningen en fonds

De provincie Groningen bied leningen aan voor arme huishoudens die hun woningen willen verduurzamen. En de provincie doet mee met landelijk uitgerolde fondsen waarmee inwoners hun eigen duurzame energiecoöperatie op kunnen zetten. In het licht van de naderende verkiezingen voor Provinciale Staten willen we graag weten hoe u denkt over de provinciale problematiek. Doet Groningen genoeg om de energiearmoede te bestrijden?

De stelling: Groningen moet meer doen om energiearmoede tegen te gaan. Stem hier

Doe ook mee aan onze vorige verkiezingspolls: 

Aflevering 8: Kantorenmarkt Noord-Holland heeft meer regie nodig Geef hier uw stem

Aflevering 7: Zeeland moet meer rekening houden met klimaatverandering. Geef hier uw stem

Aflevering 6: Is er behoefte aan betere bedrijventerreinen in het Brabantse land? Geef hier uw stem

Aflevering 5: Houdt Den Haag bij het huisvestingsbeleid te weinig rekening met arbeidsmigranten in Limburg? Geef hier uw stem

Aflevering 4: Mag er gebouwd worden in het Groene Hart Geef hier uw stem

Aflevering 3: Is Gelderland aan Zee de vestigingsplaats van de toekomst? (poll gesloten)

Aflevering 2: Is het een taak van de provincie Utrecht op te sturen op betaalbare woningen? (poll gesloten)

Aflevering 1: Is er ruimte voor nieuwe datacentra in Flevoland? (poll gesloten)