PropertyNL Top Adviseurs 2024: Briq sterk in bedrijfsruimte

In de markt voor bedrijfsruimte weet met name Briq goed in het spoor van Cushman & Wakefield te blijven. Nummers 3 en 4 Industrial en De Mik ontlopen elkaar weinig.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 22 maart 2024

Onderstaand artikel is geplaatst in PropertyNL Magazine nr. 3. Na publicatie is nog een substantieel aantal opgaves van vastgoedadviseurs binnengekomen. De nieuwe overzichten zijn gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4.

CBRE zou in de hogere regionen van deze lijst thuishoren, maar meldde zelf in 2023 maar één verhuurtransactie: voor NS Vastgoed werd bemiddeld bij de verhuur van 3.200 m² aan 8 Real Estate (8RE) in Gebouw 50 aan de Hanzelaan in de Spoorzone van Zwolle. JLL verhuurde voor CityLink onder meer een logistiek complex van ruim 6.000 m² in Eindhoven en begeleidde Arrow Capital Partners bij de verhuur van 7.340 m² in Son en Breughel. De Lobel & Partners, dat evenmin opgave deed voor dit overzicht, blaast ook een aardig partijtje mee in deze markt en was onder meer goed voor de verhuur van 15.000 m² logistiek in Breda aan een pakketbezorger.
Bij afwezigheid van een aantal grote spelers eist Briq de tweede plaats voor zich op, ruim voor Industrial Real Estate en De Mik, die allebei net boven de 200.000 m² zitten. Een locatie op of nabij een logistieke hotspot lijkt een garantie voor een hoge positie in de bedrijfsruimtemarkt, maar de regio West-Brabant – verkozen tot de nummer 1 hotspot van 2023 – doet het wat dat betreft minder dan verwacht: de eerste adviseur uit die regio vinden we terug op de 18e plaats: Van der Sande VanOpstal uit Breda.

1. Cushman & Wakefield
De marktleider nam ruim 440.000 m² aan bemiddelde bedrijfsruimte voor zijn rekening. Het bedrijf adviseerde Aldi Vastgoed bij de verhuur van een van zijn distributiecentra in Drachten aan Kooiker Logistiek. Het ging om 26.515 m² bedrijfsruimte en 1.149 m² kantoorruimte. Diverse transacties werden in collegiale samenwerking gerealiseerd, zoals de verhuur aan BTS Logistics van 24.000 m² logistiek bedrijventerrein South Holland Inland Port Puttershoek. Samen met Ooms werd eigenaar Heylen Warehouses geadviseerd.

2. Briq Real Estate
Briq bezet vrij verrassend de tweede plaats, mede door het ontbreken van grote partijen als JLL en CBRE. Desondanks is het verschil met Cushman & Wakefield relatief klein te noemen. Briq begeleidde onder meer Progam en Garbe bij een aantal transacties. Zo werd Progam-entiteit BNV geadviseerd bij de verhuur van de voormalige Bilfinger-locatie in Zwartewaal aan het Werfplein 5. Verhuurder van gereedschap en machines Boels Rental huurt in totaal 15.000 m² opslagterrein en bedrijfsruimte.

3. Industrial Real Estate
De specialist met kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg maakte bijna de helft van het verhuurde aantal vierkante meters met de transactie rond de ontwikkeling van een distributiecentrum van 95.000 m² voor Montea in Tiel. Intergamma, marktleider in de Benelux met bouwmarkten Gamma en Karwei, sloot een huurovereenkomst af van 15 jaar.

4. De Mik
Voor logistiek dienstverlener Eqin bemiddelde De Mik bij de aanhuur van 17.000 m² opslag van Broekman Logistics op twee locaties in Rotterdam. Voor ontwikkelaar Project Volt en bouwer U-Build wist De Mik een nieuwbouwontwikkeling van ruim 7.000 m² in Hellevoetsluis volledig te verhuren aan een van China’s grootste logistieke dienstverleners. Samen met Cushman & Wakefield werd Boreal IM geadviseerd bij de verhuur van het XXL-distributiecomplex DC Seinehaven in de Botlek aan De Rijke Warehousing. De Rijke huurt het volledige DC ter grootte van 16.000 m².

5. RSP Makelaars
RSP Makelaars verhuurde namens VDG Property Investment, onderdeel van de Van Dijk Groep, 5.335 m² magazijnruimte in Uden aan Nova Nature, actief in de im- en export van bomen, planten en kunstbloemen. Daarnaast is namens de particuliere eigenaar een nieuwe bedrijfsruimte van 3.700 m² met 395 m² kantoorruimte in Wijchen verhuurd aan De Waal Transport Ewijk.

6. Bossers & Fitters Bedrijfshuisvesting
De Eindhovense makelaar wist met name veel transacties te realiseren in de regio bij onder meer het Flight Forum, units aan de Helmondse Rooseindestraat en de Van Dijklaan in Waalre.

7. DK Makelaars
Een van de belangrijkste wapenfeiten van het Arnhemse kantoor was de verhuur van een bedrijfsruimte aan de Lindenhoutseweg 30 in Nijmegen. Het gaat om 900 m² bedrijfsruimte met 3.750 m² buitenterrein. De huurder is recyclingbedrijf Road2Work.

8. TLF Real Estate
De nummer 2 uit Eindhoven is wel open over beleggingsdeals, maar geeft geen inzicht in gebruikerstransacties: ‘alle confidentieel’, aldus TLF, dat zich specifiek richt op de logistiek.

9. Hopman & Schreuder Bedrijfshuisvesting
Het Zoetermeerse bedrijf wist onder meer voor Sagax 7.000 m² kantoor- en bedrijfsruimte te verhuren aan de Chroomstraat 140 in Zoetermeer. Huurder is WAI Europe, een fabrikant, inkoop- en distributiebedrijf in de aftermarket voor auto’s, zware toepassingen, landbouw en industrie en motorsport. Voor deze transactie werkte Hopman & Schreuder samen met De Mik.

10. Uniek Bedrijfsmakelaars
Uniek was betrokken bij de verkoop en verhuur van een nieuwbouw-DC aan de Morseltoven 12 in Borne. Het pand van 7.400 m² is voor tien jaar verhuurd aan de L. ten Cate Groep. In de regio werden ook veel kleinere verhuurtransacties gesloten, zoals de verhuur aan Care Package Transport van een bedrijfspand van een kleine 1.200 m² aan de Nijverheidsweg 5–9 in Goor.

11. 3Stone Real Estate
3Stone was samen met JLL de adviserende partij bij de verhuur door Union van bouwdeel C van distributiecentrum Ara Almelo. Stellar Development ontwikkelt in samenwerking met Heembouw in Almelo een DC van in totaal 40.000 m². Ara Almelo biedt met vier bouwdelen ruimte aan maximaal vier huurders. Bouwdeel C bestaat uit ruim 11.000 m² warehouse, 1.500 m² mezzanine en 560 m² kantoor. Huurder is Schotpoort Logistics.

12. Robswart Bedrijfshuisvesting
De mkb-bedrijfsmakelaar was betrokken bij een aantal verhuurtransacties, waaronder de verhuur van een vrijstaand bedrijfsgebouw in Delfgouw aan Dawn Aerospace Nederland. Het object heeft een totale oppervlakte van 2.115 m² en is onlangs uitgebreid aan de achterzijde. Het beschikt in totaal over 18 parkeerplaatsen.

13. Saelmans Bedrijfsmakelaardij
Saelmans uit Weert bemiddelde bij de verhuur van 8.000 m² bedrijfsruimte plus 38% van het buitenterrein aan de lokale Peelterbaan.

14. Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis
Een grote deal voor het Eindhovense kantoor was de verhuur van 14.318 m² (11.592 m² kantoor + 2.726 m² bedrijfsruimte) aan techniekgigant Bosch in Gebouw TX1 op Strijp T Eindhoven. Het gaat om nieuwbouw en deels een herontwikkeling. De huurovereenkomst is gesloten voor 10 jaar.

15. BMV Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis
BMV adviseerde Swanenberg Vastgoed bij de verhuur van een complex van 1.000 m² aan luchtveringsspecialist Firestone Airide op de Delta 139 in Arnhem. Ook werd ten behoeve van opslag 6.000 m² loodsruimte verhuurd aan de Westervoortsedijk 65 in Arnhem.

16. Spauwen-Werrij
Het Heerlense kantoor adviseerde collegiaal met JLL Merle Vastgoed bij de verhuur van een nieuw ontwikkeld distributiecentrum in Hoensbroek aan LKQ Fource, een distributeur van onder andere auto-onderdelen en gereedschap. Het gaat om een distributiecentrum met een oppervlakte van 14.445 m² op bedrijventerrein De Koumen.

17. Basis Bedrijfshuisvesting
Basis verhuurde 3.500 m² multifunctionele bedrijfsruimte aan de Zoeterwoudseweg in Leiden, geschikt voor zowel opslag als detailhandel. In verband met toekomstige herontwikkeling is er sprake van een huurtermijn van maximaal drie jaar.

18. Van der Sande VanOpstal Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis
De Dynamis-partner verhuurde onder meer 2.350 m² op bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur, waarvan 1.400 m² bedrijfsruimte.

19. Brecheisen Bedrijfsmakelaars
Het Utrechtse Brecheisen verhuurde in collegiale samenwerking met Connect Real Estate 1.257 m² kantoor-/bedrijfsruimte aan de Archimedesbaan 28 in Nieuwegein aan GoRoadtrip, dat voor 5 jaar huurt. Het gebouw staat op bedrijventerrein Plettenburg in het oostelijke gedeelte van Nieuwegein.

20. Van Gool Elburg Vatsgoedspecialisten
Samen met CBRE werd CBRE Investment Management geadviseerd bij het langjarig verhuren aan Urban Gym Group van 750 m² op de eerste en tweede verdieping van Tower Ten op de Zuidas. Daar is het sportschoolconcept TrainMore geopend.

21. Faasse & Fermont
Van Faasse & Fermont zijn geen individuele transacties uit 2023 bekend. Eind 2022 werd de particuliere eigenaar van een bedrijfspand in Goes bijgestaan bij het verhuren van 1.035 m² aan bezorgsuper Picnic.

22. EQ Real Estate
EQ was onder meer betrokken bij de verhuur door WDP van twee van de drie bedrijfsruimten uit de eerste fase van het project Prinsenhill in Breda. Eikdonk 1 is verhuurd aan PHC Europe en Eikdonk 3 is verhuurd aan Elka Pieterman Holland. De eerste fase telt 16.675 m² verhuurbare vloeroppervlakte, waarvan 73% werd verhuurd. Voor de verhuur is WDP ook bijgestaan door De Lobel & Partners.

23. Van de Water Bedrijfsmakelaars
De Van de Water Groep telt vestigingen in Breda, Oosterhout en Tilburg. De Bredase vestiging is veruit het grootste en was goed voor 17.757 m² bemiddelde bedrijfsruimte in 2023.

24. Vlieg Bedrijfsmakelaars
Van Vlieg uit Alkmaar zijn geen transacties bekend.

25. Savills
Savills neemt een relatief bescheiden positie in op de markt voor bedrijfsruimte. Het adviseerde naast het opgegeven aantal meters onder meer Cabot Properties bij het verlengen van de verhuur van bedrijfsruimte in Aalsmeer (8.405 m²) en in Bergen op Zoom (10.241 m²).

PropertyNL Top-40 Adviseurs Bedrijfsruimte*                                                                             
1. Cushman & Wakefield (Amsterdam): 441.482 m²
2. Briq Real Estate (Rotterdam): 338.883 m²
3. Industrial Real Estate (Amsterdam): 212.500 m²
4. De Mik (Rotterdam): 206.900 m²
5. RSP Makelaars (’s-Hertogenbosch): 130.851 m²
6. Bossers & Fitters Bedrijfshuisvesting (Eindhoven): 81.627 m²
7. DK Makelaars (Arnhem): 60.499 m²
8. TLF Real Estate (Eindhoven): 49.000 m²
9. Hopman & Schreuder Bedrijfshuisvesting  (Zoetermeer): 46.152 m²
10. Uniek Bedrijfsmakelaars  (Enter): 45.041 m²
11. 3Stone Real Estate (Amsterdam): 42.500 m²
12. Robswart Bedrijfshuisvesting (Zoetermeer): 41.891 m²
13. Saelmans Bedrijfsmakelaardij (Weert): 41.539 m²
14. Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars  (Eindhoven): 40.213 m²
15. BMV Bedrijfsmakelaars (Arnhem): 39.500 m²
16. Spauwen - Werrij (Heerlen): 34.835 m²
17. Basis Bedrijfshuisvesting (Leiden ): 34.472 m²
18. Van der Sande VanOpstal Bedrijfsmakelaars (Breda): 31.586 m²
19. Brecheisen Bedrijfsmakelaars  (Utrecht): 30.085 m²
20. Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten (Amsterdam): 27.771 m²
21. Faasse & Fermont (Goes): 27.014 m²
22. EQ Real Estate (Breda): 19.625 m²
23. Van de Water Bedrijfsmakelaars (Breda/Tilburg/Oosterhout): 19.482 m²
24. Vlieg Bedrijfsmakelaars (Alkmaar): 18.381 m²
25. Savills (Amsterdam): 15.115 m²
26. Wagenhof Bedrijfsmakelaars (Haarlem): 13.683 m²
27. Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij (Leiden): 13.010 m²
28. Bregman Bedrijfsmakelaardij  (Alkmaar): 12.872 m²
29. Trec (Amsterdam): 12.087 m²
30. BT Makelaars (Schiphol-Rijk): 12.000 m²
31. Ten Hag Makelaarsgroep (Enschede): 11.945 m²
32. ActiVast Bedrijfshuisvesting (Ede): 11.529 m²
33. Siewe Bedrijfsmakelaars (Almere): 10.918 m²
34. Schaub & Partners Bedrijfshuisvesting (Rotterdam): 10.388 m²
35. Nextfund Vastgoedadviseurs (Groningen): 9.538 m²
36. Helmig & Fermont (Bergen op Zoom): 9.277 m²
37. Boek & Offermans Heerlen (Heerlen): 9.200 m²
38. Van der Kooij Makelaars (Leiden): 8.810 m²
39. Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting  (Utrecht): 8.510 m²
40. Verbeek Bedrijfsmakelaars (Nijmegen): 7.833 m²
*Incl. logistiek

 

Laatste nieuws

Evenementen