Portaal koopt voor € 95 mln 882 huurwoningen van Ymere in Leiden

Woningcorporatie Portaal heeft een groot deel van het bezit van woningcorporatie Ymere in Leiden gekocht. Het gaat om 882 woningen, vrijwel allemaal sociale huurwoningen.

 

In juli van dit jaar tekenden beide corporaties al de koopovereenkomst. Nu zijn de woningen ook officieel in bezit van Portaal. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna € 95 mln. In het aankoopbedrag is rekening gehouden met de nog verder in te vullen volkshuisvestelijke opgaven, zoals bijvoorbeeld het verduurzamen van de woningen. Portaal financiert de koop uit lopende geldstromen.

Voor Portaal is de koop van een deel van de Leidse Ymere-portefeuille een logische aanvulling. ‘Met deze aankoop nemen we onze verantwoordelijkheid als belangrijke partner in de stad Leiden en continueren we de beschikbaarheid van voldoende, betaalbare en goede (sociale) huurwoningen voor zittende en toekomstige huurders’, aldus bestuurder Dirk Jan van der Zeep van Portaal.

Met de verkoop van het grootste deel van haar bezit in Leiden kan Ymere zich nu concentreren op een aaneengesloten woningmarktgebied in de noordelijke randstad: de Metropoolregio Amsterdam. De overdracht is in lijn met de nieuwe Woningwet, die grenzen stelt aan het werkgebied van corporaties.